Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Už aj toalety budú mať svoj svetový deň - 19. november

Kórejský chlapec sedí na toalete vyrobenej z ľadu v ľadovej galérii Foto: TASR/AP

Podľa OSN šesť zo sedem miliárd obyvateľov našej planéte má mobilný telefón - ale iba 4,5 miliardy ľudí má dostupnú toaletu alebo latrínu (suchý záchod).

New York 25. júla (TASR) - Valné zhromaždenie OSN v New Yorku vyhlásilo 19. november za Svetový deň toaliet, aby zameralo pozornosť na kritickú situáciu 2,5 miliardy ľudí, ktorí nemajú takú nevyhnutnosť ako záchod. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Podľa OSN šesť zo sedem miliárd obyvateľov našej planéte má mobilný telefón - ale iba 4,5 miliardy ľudí má dostupnú toaletu alebo latrínu (suchý záchod).

Rezolúcia Valného zhromaždenia, schválená v stredu všetkými prítomnými, vyzýva 193 členských štátov OSN, aby propagovali zmenu návykov, prijali politiku na zlepšenie dostupnosti hygieny a skoncovali s vyprázdňovaním čriev v otvorených priestoroch, ktoré je hlavnou príčinou hnačkových ochorení.

Marcos Fiovavanti z ekvádorskej nadácie Fundacion In Terris predvádza revolučnú toaletu Earth Auger Toliet, ktorá funguje pomocou pedála, na veľtrhu nadácie Billa & Melindy Gatesovcov Reinventing the Toliet 14. augusta 2012 v Seattli. Cieľom projektu zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa a jeho manželky je nájsť prístup k hygienickým zariadeniam pre 2,6 mld. ľudí na svete, ktorí žijú bez splachovacích záchodov.
Foto: TASR/AP Photo


Zástupca generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson uviedol, že každoročné pripomínanie si Svetového dňa toaliet "bude musieť trvať dlho, kým si zvýši povedomie o tom, že všetky ľudské bytosti musia mať prístup k hygiene a sanite".