Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Organizácie sa môžu do Týždňa dobrovoľníctva prihlásiť do konca júla

Občianski aktivisti a dobrovoľníci z bratislavskej Karlovej Vsi čistili Karloveskú zátoku. Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Počas podujatia je možné vybrať si z množstva dobrovoľníckych aktivít, v rámci ktorých budú môcť jednotlivci alebo skupiny nezištne pomôcť organizáciám v jednotlivých krajoch Slovenska.

Bratislava 8. júla (TASR) – Organizácie sa do Týždňa dobrovoľníctva môžu prihlásiť do 31. júla. Ako TASR informovala prezidentka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií Alžbeta Brozmanová Gregorová, Slovensko sa na jeseň stane krajinou dobrých skutkov.

Týždeň dobrovoľníctva bude prebiehať od 16. do 22. septembra. Počas podujatia je možné vybrať si z množstva dobrovoľníckych aktivít, v rámci ktorých budú môcť jednotlivci alebo skupiny nezištne pomôcť organizáciám v jednotlivých krajoch Slovenska. "Prihlasovanie pre organizácie je už spustené. Môžu sa prihlásiť cez stránku www.tyzdendobrovolnictva.sk. Musia uviesť základné údaje o svojej organizácii a informáciu o tom, kto bude aktivity koordinovať. Ďalej si zvolia aktivitu, ktorou sa chcú do podujatia zapojiť. Môže ísť o deň otvorených dverí, dobrovoľnícku aktivitu, alebo o rôzne workshopy na tému dobrovoľníctva, ktorými zvýšia povedomie o dobrovoľníctve," povedala Brozmanová Gregorová.

Pre verejnosť sa prihlasovanie na dobrovoľnícke aktivity spustí od 1. augusta. Ako uviedla Brozmanová Gregorová, dobrovoľníci si budú mať z čoho vybrať. "Väčšinou ide o jednoduché aktivity, ako je napríklad úprava prostredia alebo nejakého zariadenia, ďalej maľovanie, kosenie či hrabanie. Neraz ide aj o prácu s klientmi organizácií – rôzne tvorivé dielne, aktivity, vychádzky a stretnutia. Treba to chápať ako takú ochutnávku dobrovoľníctva," povedala.

V Bratislave sa tesne pred podujatím 15. septembra uskutoční aj Trh dobrovoľníctva v Starej tržnici. Svoje dobrovoľnícke ponuky na ňom predstavia desiatky neziskových organizácií a združení.

V minulom roku sa do Týždňa dobrovoľníctva na celom Slovensku zapojilo 4535 ľudí, ktorí venovali druhým viac ako 10.900 dobrovoľníckych hodín bez nároku na odmenu.