Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ochranári počítali v Tatrách kamzíky, ich počet stúpa

Foto: TASR/Milan Kapusta

Ostatné sčítanie kamzičej populácie sa uskutočnilo na jeseň minulého roka. Vtedy sa napočítalo v celých Tatrách 929 kamzíkov.

Bratislava 27. júna (TASR) - Slovenskí ochranári dnes počítali v Tatrách kamzíky. Hlavným cieľom akcie, ktorá sa uskutočnila aj napriek zhoršenej viditeľnosti, bolo zistiť tohtoročný prírastok kamzíčat.

"Výsledky budú známe o niekoľko dní, keď sa zosumarizujú údaje od všetkých účastníkov sčítania," priblížil Maroš Stano z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia (MŽP). Na sčítaní sa zúčastnili pracovníci z odbornej organizácie MŽP - Štátnej ochrany prírody SR, Správy Tatranského národného parku spoločne s kolegami zo Štátnych lesov TANAP-u a poľského Tatranského národného parku.

Ostatné sčítanie kamzičej populácie sa uskutočnilo na jeseň minulého roka. Vtedy sa napočítalo v celých Tatrách 929 kamzíkov.

"Populácia kamzíka na území Tatier má za posledné roky stúpajúci trend hlavne zásluhou profesionálnej strážnej služby v oboch národných parkoch," dodal Stano. Dôsledkom toho je podľa jeho slov aj paralýza pytliactva, ktoré bolo hlavnou príčinou poklesu stavu kamzíkov v 90. rokoch, a to hlavne na území Západných Tatier.