Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

O adopcie zvierat v košickej Zoo je stále väčší záujem

Sova snežná Foto: TASR/AP

Zoo ponúka na adopciu vyše 100 zvierat.

Košice 23. apríla (TASR) - Záujem o adopcie zvierat v košickej Zoologickej záhrade z roka na rok stúpa, rovnako ako návštevnosť. Vlani už tvorilo rodinu adoptívnych rodičov 58 členov. Pre TASR to povedala hovorkyňa Zoo Eva Malešová. Oproti roku 2010 sa ich počet zvýšil o 16. Vďaka adopciám si finančne prilepšila aj Zoo, ktorá sa o zvieratá stará.

"V zozname adoptívnych rodičov sú jednotlivci, rodiny, kolektívy škôl, ale aj materských škôl, organizácie, verejne známi ľudia, poslanci a anonymní darcovia," priblížila Malešová. Často podľa nej klopú na dvere Zoo aj tí, ktorí chcú adopciu zvieratka darovať napr. na narodeniny, k Vianociam, dokonca aj k svadbe. "Stáva sa, že nám takto spontánne poďakujú návštevníci za príjemný zážitok," dodala.

Zoo v Kavečanoch ponúka na adopciu vyše 100 zvierat. Najlacnejšie stoja 10 eur, do tejto skupiny patria napríklad odonis niger, klaun očkatý, pavúk vtáčkár. Najviac stojí adopcia leva púšťového, a to 1660 eur.

Najobľúbenejšia je sova snežná

"V rebríčku obľúbenosti stále vedie belaňa tundrová, ktorú ľudia viac poznajú pod starým názvom sova snežná. Mimoriadnej obľube sa tešia aj kozy kamerunské, lamy, ale aj primáty a viaceré druhy z kolekcie vtákov," dodala Malešová. Zoo si podľa nej váži každého adoptívneho rodiča a mimoriadne oceňuje najmä tých, ktorí klopú na jej brány každoročne.

Adopcia začala v poslednom čase lákať aj veľké firmy. Tie si podľa Malešovej v rámci benefitov zakúpia vstupy pre svojich pracovníkov, vrátane adopcie zvieratka, ktoré potom pravidelne navštevujú. Zoo sa však stále stretáva so skupinou ľudí, ktorí si myslia, že zvieratko si odnesú aj domov. To však nie je možné. "Adopcia je istá forma sponzorstva, finančný príspevok, ktorý už neodzrkadľuje iba ročnú kŕmnu dávku pre vybrané zviera," vysvetlila hovorkyňa.