Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nový Airbus A330neo uskutočnil svoj prvý let

Prvý let lietadla Airbus - A330neo. Foto: TASR/AP

Lietadlo so širokým trupom učené pre lety na dlhé vzdialenosti má konkurovať Boeingu 787 Dreamliner.

Toulouse 19. októbra (TASR) - Nový model európskeho výrobcu lietadiel Airbus - A330neo, ktoré je modernizovanou verziou jeho najpredávanejšieho stroja A330, uskutočnilo svoj prvý let.

Lietadlo so širokým trupom učené pre lety na dlhé vzdialenosti má konkurovať Boeingu 787 Dreamliner. A330neo vzlietol zo základne koncernu v Toulouse za prítomnosti šéfov Airbusu a britského výrobcu motorov Rolls-Royce.

Jeho predchodca A330 je v prevádzke od 90. rokov minulého storočia. Je to najpredávanejší model Airbusu. Ale na trh prichádza konkurenčný Boeing Dreamliner, ktorý je vyrobený z kompozitných materiálov.

Airbus dúfa, že nový svieži dizajn modelu A330neo mu pomôže ubrániť svoju pozíciu na lukratívnom trhu s lietadlami s kapacitou 250 - 300 miest.

Prevádzkový riaditeľ Fabrice Brégier v tejto súvislosti uviedol, že Airbus sa rozhodol zvýšiť maximálnu vzletovú hmotnosť lietadla o približne 4 % na 251 ton, takže A330neo môže lietať na dlhších trasách, napríklad medzi Kuala Lumpur a Londýnom.

Brégier tiež povedal, že koncern má v roku 2017 dodať približne 200 lietadiel A320neo, ale dosiahnutie tohto cieľa bude ťažké v dôsledku oneskorených dodávok motorov.

Spresnil, že firma že Pratt & Whitney pre problémy meškala s dodávkami trysiek pre Airbus. Testovala totiž ich zmodernizovanú verziu.