Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Nebojte sa v teple dressingov a omáčok

Foto:

Tatárska omáčka sa pôvodne pripravovala špeciálne pre tatársky biftek a dalo by sa povedať, že je vylepšením majonézy.

Bratislava 24. júna (TERAZ.sk / OTS) - Zbožňujete grilovanie, ale niečo by to ešte chcelo? Chuť mäsa voňajúceho za ohňom často naozaj nestačí a niekedy treba mäsu pomôcť. Príkladom ako môžu byť napríklad kvalitné dressingy. Odkiaľ sú a ako s nimi správne narábať? Je doma vyrobená tatárska omáčka zdravšia?

Každý z nás sa niekedy rozhodne urobiť si grilovačku na záhrade alebo v prírode len tak – z hodiny na hodinu. Vtedy už čas mäso marinovať nie je, keďže správne by mala marináda na mäso pôsobiť približne 12 hodín. Ak sa rozhodnete pre grilovačku na rýchlo, jednoznačne lepšou voľbou ako krátke marinovanie, sú dressingy.

Množstvo rozličných dressingov si môžete zakúpiť hotové v obchodoch. V ponuke nájdete napríklad cesnakový, salsa, jemný horčicový, pikantný paradajkový či bylinkový dressing. Ak ste ale zástancom tradičných omáčok, tak rozhodne by ste pri grilovaní mali siahnuť po majonéze alebo tatárskej omáčke. Za obe tieto omáčky vďačíme Francúzom, ktorí ich vytvorili v dôsledku väčšej či menšej núdze. V prípade majonézy doslovne. Keďže mali nedostatok surovín, vyšľahali studenú omáčku z vajec a z oleja. Keď skúsili pridať miesto klasického oleja olivový, boli ňou tak nadšení, že z omáčky s núdzovým charakterom sa stala omáčka najobľúbenejšia. Francúzi ju začali pripravovať pravidelne, vylepšovať, no pritom zachovali jej jednoduchosť a nenáročnosť.


Losos na grile
4 porcie
Potrebujeme:
4 ks lososa (po 150 g) aj s kožou
Soľ, biele korenie
2 lyžice slnečnicového oleja
4 lyžičky Tatárskej omáčky Hellmann´s
1 lyžička marhuľového džemu
1 lyžička kari korenia

Postup:
Rybu osolíme, okoreníme, potrieme olejom a dáme kožou dole na rozpálený gril. Pečieme, až kým sa mäso prepečie do polovice. Potom otočíme a dopečieme. Upečenú rybu ozdobíme kopčekom omáčky, ktorú sme pripravili zmiešaním Tatárskej omáčky Hellmann‘s, džemu a karí korenia. Podávame s varenými zemiakmi a najlepšie s ľahko dusenou zeleninou ako je brokolica, mladá karotka a karfiol.


Tatárska omáčka sa pôvodne pripravovala špeciálne pre tatársky biftek a dalo by sa povedať, že je vylepšením majonézy. Je to akoby majonéza, v ktorej je ale prídavok kyslých uhoriek, cesnaku, pažítky, petržlenu, estragónu, bazalky, kapary, soli a čierneho korenia. Tatársku omáčku naše staré mamy dodnes vyrábajú doma, pretože sa najmä v lete obávajú rozličných črevných infekcií. Pravda je však taká, že za predpokladu, že dodržiavate isté zásady, nemáte sa vôbec čoho obávať, skôr naopak. V prvom rade si všímajte, či majonéza, ktorú si v obchode kupujete, je správne uskladnená, teda v chlade. Tiež si všímajte, či nie je po dátume spotreby, prípadne nemá narušený obal. Za predpokladu, že toto všetko sa v predajni potravín spĺňa, nemusíte sa majonézy, majolenky či tatárskej omáčky vôbec obávať. Dôležité je ale aj narábanie s týmito dressingami doma. Dbajte na to, aby ste dressing naberali vždy čistou lyžičkou tak, aby ste do nich nevniesli nežiaduce baktérie z iných pokrmov či potravín. Čo sa napríklad majonézy či majolenky týka, odborníci odporúčajú zakúpenie týchto produktov viac ako ich domácu výrobu. Príčinou je, že pri priemyselnej výrobe týchto dressingov a omáčok sa používajú žĺtka upravené pasterizáciou, teda rýchlym zahriatím a následným prudkým ochladením. Tento spôsob úpravy, ktorý si doma urobiť nevieme, zaručuje zneškodnenie všetkých prípadných choroboplodných zárodkov.

Takto teda znejú naše odporúčania na grilovanie, ak ste si nestihli alebo nechceli mäso marinovať. Tu vám ponúkame aj pár receptov, ktoré by pre vás mohli byť v prvom rade nápomocnou inšpiráciou a v rade druhom skvelou pochúťkou.


Grilované kuracie krídla s pikantnou paradajkovou marinádou a dipom z modrého syra
4 porcie
Potrebujeme: 16 ks kuracích krídel
250 ml kečupu Hellmann´s
1 sekaná paradajka
5 lyžíc worcestrovej omáčky
4 lyžice vínneho octu
3 lyžice medu
Štipka mletého čili, soľ, čierne mleté korenie
Dip: 200 g tatárskej omáčky Hellmenn´s
150 strúhaného modrého syra (niva)
1 lyžička citrónovej šťavy
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Kuracie krídla ochutíme soľou, čiernym mletým korením a buď na grile, alebo v rúre pečieme dozlatista z oboch strán.
V hrnci krátko (cca. 1 minútu) restujeme kečup, jednu mixovanú paradajku, worcesterskú omáčku, vínny ocot, med a čili. Do tejto marinády vložíme grilované krídla a poriadne premiešame. Marináda sa krásne nalepí na kuracie krídla.
Dip: Najemno nastrúhanú nivu zmiešame s tatárskou omáčkou, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a citrónovou šťavou.