Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Nápad spracúvať hrach a šošovicu na čipsy prináša milióny

Ilustračná snímka Foto: Wikipedia

Firma Yes Chips mieri aj do zahraničia. Je už na Slovensku a v Rumunsku.

Praha 14. februára (TASR) - Česi poznajú hrach a šošovicu len v kyslej polievke. Tvrdí to Ostravčan Martin Mondek. Sám však pred dvoma rokmi v domácej fritéze odštartoval svoju malú revolúciu v jedálnom lístku. V súčasnosti už jeho firma Yes Chips dodáva svoj produkt do veľkých reťazcov, tisícov malých obchodov a smeruje aj za hranice. Vyzerá to tak, že našiel na trhu podobnú medzeru ako pred ním výrobcovia zeleninových čipsov.

Lupienky zo strukovín začal Mondek predávať v roku 2015 na farmárskych trhoch. "Predtým som pracoval v oblasti zdravej výživy, v ktorej sa najviac predávali sladké a slané snacky," uviedol podnikateľ.

Firma, ktorú založil aj s kolegom Ondřejom Kocurom, má teraz 30 zamestnancov. Vlani dosiahla tržby 15,5 milióna Kč. (393.731 eur). V marci sa presťahuje do nových výrobných priestorov v areáli Vítkovických železiarní. V nich sa bude dať výroba zvýšiť na desaťnásobok.

Firma Yes Chips mieri aj do zahraničia. Je už na Slovensku a v Rumunsku. Onedlho by jej dodávky mali smerovať do Švajčiarska, Nemecka, Poľska a Grécka.

(1 EUR = 25,402 CZK)