Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Najväčšia tekvica v súťaži mala 805 kilogramov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pravidlá súťaže sú veľmi prísne: plod nesmie ma žiadne poškodenie - toho roku kvôli malej dierke na stoke diskvalifikovali tekvicu, ktorej pestovateľ mal veľkú šancu obsadiť druhé miesto.

Los Angeles 9. októbra (TASR) - Pestovateľ z amerického štátu Oregon vyhral v Kalifornii súťaž o najväčšiu tekvicu, keď sa mu podarilo dopestovať plod vážiaci 805 kilogramov.

Thad Starr z Pleasant Hill v štáte Oregon doviezol na 39. ročník súťaže Safeway World Championship Pumpkin Weigh-off v kalifornskom Half Moon Bay tekvicu, ktorá o 32 kilogramov prekonala hmotnosť vlaňajšieho víťaza.

Starr, ktorý je už trojnásobným víťazom súťaže o najväčšiu a najťažšiu tekvicu, chce výhru zo súťaže - 10.650 dolárov - využiť okrem iného aj na výlet jeho rodiny do Disneylandu. Bola to práve jeho deväťročná dcérka Danika, kto v apríli sadil tekvicové semienka do zeme, píše sa v reportáži San Mateo County Times.

Pravidlá súťaže sú veľmi prísne: plod nesmie ma žiadne poškodenie - toho roku kvôli malej dierke na stoke diskvalifikovali tekvicu, ktorej pestovateľ mal veľkú šancu obsadiť druhé miesto. Tekvice, dekoračné i vyrezávané, sú na jeseň obvyklou ozdobou amerických domácností. Okrem toho tekvicový koláč je nevyhnutnou súčasťou tradičného menu na Deň vďakyvzdania, ktorý sa v USA slávi posledný štvrtok v novembri.