Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Najtučnejší ľudia žijú v Mikronézii, najchudší zase v Bangladéši

Foto: TASR/AP

Na opačnom konci rebríčka sú obyvatelia Bangladéšu s 49,59 kilogramami. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes zverejnil denník Daily Telegraph.

Londýn 21. júna (TASR) - Najtučnejší na svete sú obyvatelia štátu Mikronézia, ktorí v priemere vážia 87,4 kilogramu. Na opačnom konci rebríčka sú obyvatelia Bangladéšu s 49,59 kilogramami.

Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes zverejnil denník Daily Telegraph. Rebríček zostavila Londýnska škola hygieny a tropickej medicíny.

Slovensko sa v ňom medzi 177 krajinami umiestnilo na 33. mieste s priemernou hmotnosťou 71,06 kilogramu. Priemerná globálna hmotnosť dospelého človeka je pritom len 62 kilogramov.

Na druhom mieste rebríčka sú obyvatelia USA, ktorí v priemere vážia 81,93 kilogramu. Američania sa tak v dôsledku rozšírenej obezity podieľajú skoro tretinou na celkovej váhe ľudstva, hoci čo do množstva netvoria viac než päť percent.

V Ázii naproti tomu žije 61 percent svetovej populácie, ale na celkovej hmotnosti ľudstva sa tento kontinent podieľa len 13 percentami.

V prvej päťke celkovo dominujú tradične korpulentní obyvatelia tichomorských ostrovov: okrem Mikronézie sa tam dostali aj kráľovstvá Tonga a Samoa. Piate miesto patrí Kuvajťanom profitujúcim z bohatých zásob ropy.

V spodnej časti škály sa podľa očakávaní umiestnili početné krajiny Ázie a Afriky. Okrem Bangladéšanov vážia najmenej Srílančania, Nepálčania a Vietnamci.

Štúdia upozorňujúca na globálny problém obezity vyšla v odbornom časopise BMC Public Health. Jej závery predstavili tento týždeň aj na medzinárodnej konferencii OSN Rio+20 v brazílskom Riu de Janeiro.