Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Najkrajšia torta Slovenska je poctou profesorovi Štefanovi Nosáľovi

Torta s názvom Symfónia - Poďakovanie umelcovi od súťažiacej Veroniky Jurkovičovej, študentky Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci, sa stala Absolútnym víťazom 8. ročníka súťaže Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov O najkrajšiu tortu Slovenska 12. októbra 2017 v Púchove. Do súťaže sa zapojilo celkovo 32 tort z celého Slovenska. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Súťaž mala podľa hlavnej organizátorky a predsedníčky Klubu cukrárov Slovenska Jozefíny Zaukolcovej v tomto roku štyri kategórie.

Púchov 12. októbra (TASR) – Tretiačka zo Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Čadci Veronika Jurkovičová sa stala absolútnou víťazkou 8. ročníka celoštátnej súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska. Víťazná torta s hudobným motívom je podľa nej poctou nedávno zosnulému folkloristovi Štefanovi Nosáľovi.

„Torta je poctou Štefanovi Nosáľovi a vďaka za to, aké dedičstvo nám zanechal. Ja sa síce hudbe nevenujem, ale môj brat áno a to ma inšpirovalo. Trochu som sa bála do toho ísť, ale pomáhali mi majsterky odborného výcviku. Napokon sme to spoločne zvládli, príprava torty trvala tri dni,“ povedala pre TASR mladá cukrárka, ktorá na súťaži v púchovskom divadle triumfovala aj v minulom roku.

Podľa zástupkyne riaditeľky SOŠ obchodu a služieb v Čadci pre odborný výcvik Pavlíny Bulejčíkovej školu na súťaži v Púchove reprezentovali tri študentky. Súťaže sa škola zúčastňuje od jej prvého ročníka. „Žiačky si museli už počas prázdnin vybrať témy, do školy prísť na začiatku školského roka s nejakými nápadmi a inšpiráciou. Zvážili sme témy a vybrali sme tri najlepšie, ktoré by mohli uspieť v tejto silnej konkurencii,“ doplnila Bulejčíková.



Súťaž o najkrajšiu tortu Slovenska mala podľa hlavnej organizátorky a predsedníčky Klubu cukrárov Slovenska Jozefíny Zaukolcovej v tomto roku štyri kategórie. „Prihlásených bolo 32 súťažiacich z celého Slovenska. Certifikovaní porotcovia hodnotili vzhľad, hygienu prevedenia, celkový dojem, použitie módnych trendov a veľký dôraz kládli na chuť tort. V minulosti boli síce krásne, no chuťovo boli niektoré hrozné. Tento rok boli aj chute výborné,“ skonštatovala Zaukolcová s tým, že trendom je používanie prírodných materiálov a ľahkých krémov.

V kategórii seniorov si prvenstvo odniesla Táňa Šimeková z Limbachu, medzi juniormi triumfovala absolútna víťazka Veronika Jurkovičová. V kategórii netradičných tort si prvenstvo odniesla Alena Fedorová z Ladiec a špeciálnu kategóriu drip, nahých a raw tort ovládla Petra Masárová z Bystričky.

Organizátorom súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska je Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.