Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na Trafalgarskom námestí nainštalujú repliku okrídleného býka z Mósulu

Trafalgarské námestie, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Pôjde o repliku sochy, ktorá stála v blízkosti irackého mesta Mósul, kým ju v roku 2015 nezničili ozbrojenci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Londýn 22. marca (TASR) - Na Trafalgarskom námestí v Londýne sa na budúci rok dočasne objaví socha asýrskeho okrídleného býka (v akkadčine nazývaného "lamassu" alebo "šédu") vytvorená americkým sochárom Michaelom Rakowitz. Pôjde o repliku sochy, ktorá stála v blízkosti irackého mesta Mósul, kým ju v roku 2015 nezničili ozbrojenci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Sochár Rakowitz vytvoril repliku býka z prázdnych plechoviek od datlového sirupu. Ako informovala agentúra Reuters, jeho dielo má názov Neviditeľný nepriateľ by nemal existovať (The Invisible Enemy Should Not Exist).

Rozhodnutie o dočasnom umiestnení sochy na Trafalgarskom námestí prijal v utorok osobitný výbor, ktorý vyberal z piatich návrhov.

Výbor vždy raz za pár rokov rozhoduje, aké dielo bude dočasne umiestnené na Trafalgarskom námestí, ktorého dominantnou je Nelsonov stĺp, obklopený fontánami a štyrmi bronzovými sochami levov od sochára sira Edwina Landseerema.

V každom rohu námestia sa nachádzajú podstavce. Na troch z nich stoja sochy, ale štvrtý bol neobsadený. Až v roku 1999 pripravila Kráľovská akadémia vied projekt štvrtého podstavca – prechodnej inštalácie vybranej sochy súčasného autora.

Spomínaná islamistami zničená socha okrídleného býka s ľudskou hlavou pochádzala z 8. storočia pred n.l. a stávala neďaleko Mósulu, na mieste, kde sa kedysi rozprestierala metropola asýrskej ríše Ninive.

Okrídlení býci boli v sumersko-akkadskej mytológii považovaní za dobrých ochranných démonov a stávali na vstupoch do miest i pri vchodoch do budov. Motív okrídleného zvieraťa s ľudskou hlavou je typickým pre umenie celého starovekého Blízkeho východu.

Voľba materiálu na výrobu repliky nie je náhodná, uviedol Rakowitz. Prázdne plechovky majú byť pripomenutím, aký úder zasadila dlhoročná vojna irackej ekonomike, najmä v oblasti vývozu sušeného ovocia a potravinárskych výrobkov z neho, čím bol Irak kedysi povestný.

Rakowitz začal už v roku 2007 pracovať na projekte, pri ktorom využíva obaly z potravín a iných tovarov z Blízkeho východu, aby z nich vytváral repliky umeleckých diel poškodené alebo zničené počas rabovania v Irackom múzeu v Bagdade. Do svojej kolekcie teraz zaradil aj umelecké predmety zničené islamistami.

Komisia, ktorá rozhoduje o obsadení štvrtého podstavca na Trafalgarskom námestí, v utorok súčasne rozhodla aj o novej inštalácii na rok 2020, ktorá nahradí Rakowitzovho býka.

Pôjde o kompozíciu Koniec (The End) anglickej sochárky a poetky Heather Phillipsonovej. Autorka sa v ňom snažila stvárniť svoje videnie súčasného sveta, v ktorom vládne nadbytok i nepokoj, bohatstvo i riziko krachu, ale aj sledovanie zo strany tajných služieb. Jej inštaláciou je kôpka šľahačky s muchou a čerešničkou, na ktorej je špionážny dron sledujúci hmyz.

Momentálne je štvrtý podstavec obsadený sochou ruky so vztýčeným palcom. Toto dielo - s názvom Really good - vytvoril britský umelec David Shrigley.