Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

VIDEO: Včera naposledy zazneli zvony Big Benu. Ozvú sa o 4 roky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Posledné zvonenie pred plánovanou rekonštrukciou si prišli vypočuť stovky poslancov a zamestnancov britského parlamentu, novinári i turisti a náhodní okoloidúci.

Londýn 21. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Hlahol londýnskej ikonickej pamiatky Big Ben dnes po poludňajšom zvonení stíchol na najbližšie štyri roky. Ako informovala agentúra AP, posledné zvonenie pred plánovanou rekonštrukciou si prišli vypočuť stovky poslancov a zamestnancov britského parlamentu, novinári i turisti a náhodní okoloidúci.

Okrem zvonov sa počas opravy zastavia aj hodiny. Zvony sa počas nasledujúcich štyroch rokov rozozvučia len výnimočne, napríklad pri vítaní Nového roku.



Štvorročná obnova si vyžiada náklady vo výške 29 miliónov libier. Mechanizmus hodín sa kompletne rozmontuje a všetky štyri ciferníky vyčistia. Do veže nainštalujú tiež nové vybavenie vrátane výťahu, toaliet či kuchyne, uviedol nedávno pre BBC hlavný architekt projektu Adam Watrobski.

Rozsah prác a ich harmonogram svojho času schválili poslanci parlamentu. S približujúcim sa začiatkom rekonštrukcie však v Británii silnela jej kritika zo strany niektorých politikov i verejnosti.



Parlament pod jej tlakom minulý týždeň vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom oznámil, že by v harmonograme prác mohol urobiť isté zmeny a prehodnotiť dĺžku obdobia, keď majú zvony mlčať.

Kritiku však odmietli budúci realizátori rekonštrukčných prác, ktorí naďalej bránia svoj časový harmonogram a snahy chrániť zdravie stavebných robotníkov pred nadmerným hlukom pri zvonení zvonov. Rozhodne zavrhli aj nápad, aby Big Ben zvonil mimo pracovného času stavbárov. Argumentujú, že zastavenie hodinového stroja si vyžaduje pol dňa práce. "Bolo by to plytvanie verejných zdrojov," zdôraznili.

Big Ben, všeobecne považovaný za najfotografovanejšiu lokalitu Spojeného kráľovstva, je súčasťou budovy Westminsterského opátstva na brehu rieky Temža. Týči sa nad časťou paláca, v ktorej zasadá britský parlament.

Veža, ktorú v roku 2012 premenovali na Elizabeth Tower na počesť diamantového jubilea vládnutia britskej kráľovnej Alžbety II., má výšku 96 metrov. Hlavný zvon váži 13,7 tony. Okrem neho má veža i štyri menšie zvony.