Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Messnerova novembrová premiéra na Slovensku

Reinhold Messner Foto: TASR/AP

Muž, ktorý ako prvý zdolal všetky osemtisícovky sveta, navštívi Bratislavu 8. novembra 2012.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Horolezec, dobrodruh a autor desiatok kníh Reinhold Messner pricestuje v novembri po prvý raz na Slovensko. Muž, ktorý ako prvý zdolal všetky osemtisícovky sveta, prijal pozvanie spoločností Slovak Telekom a Samsung.

Živá legenda svetového horolezectva navštívi Bratislavu 8. novembra 2012. O svoje skúsenosti, myšlienky a zážitky z nespočetného množstva ciest a výprav sa podelí s 200 pozvanými hosťami z oblasti biznisu na konferencii v Café Reduta. Hosťom večera bude aj Peter Hámor, úspešný slovenský horolezec.

Spoluorganizátorom konferencie je spoločnosť Samsung. "Reinhold Messner je pre nás inšpiráciou, ale máme s ním aj mnoho spoločného. Podobne ako on, aj my prijímame stále nové a nové výzvy - keď dosiahneme jeden cieľ, vytýčime si ďalší," povedal Peter Tvrdoň, riaditeľ slovenskej pobočky Samsung Electronics Czech and Slovak.

Messner je prvým človekom, ktorému sa podarilo dosiahnuť vrchol najvyššej hory sveta Mount Everestu bez kyslíkovej masky po sólovom výstupe. Zároveň, ako prvý horolezec v histórii, zdolal všetkých 14 osemtisícoviek – prvú pokoril už v roku 1970 a poslednú o 16 rokov neskôr. Je vášnivým cestovateľom a dobrodruhom. Počas svojich peších výprav prešiel naprieč Antarktídou, Grónskom ale aj púšťami Taklamakan a Gobi. Napísal viac ako 60 kníh.