Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Rodičia poliali dcéru kyselinou, pretože sa pozrela na chlapca

Tridsaťpäťročná Pakistančanka Nazarin Bibiová, ktorá prežila útok kyselinou, číta anglickú knihu v Braillovom písme vo svojej izbe v Nadácii na pomoc obetiam útokov kyselinou 14. januára 2010 v Islamabáde. Foto: TASR/AP

Komisia pre ľudské práva v Pakistane informovala, že vlani došlo v krajine k 943 vraždám zo cti, ktorých obeťou boli ženy, čo je o 100 prípadov viac než v roku 2010.

Karáčí 5. novembra (TASR) - Manželský pár, ktorý údajne zabil svoju 15-ročnú dcéru kyselinou, pretože sa pozrela na chlapca, zatkli v Pakistane, informovala dnes stanica BBC.

Otec dievčaťa, známej iba ako Anuša, ako dôvod vraždy uviedol strach zo zneuctenia rodiny. Matka novinárom tvrdila, že bolo osudom dievčaťa, aby zahynula týmto spôsobom.

Polícii prípad oznámila najstaršia dcéra manželov. Vražda sa odohrala v odľahlej oblasti Kotli na juhu krajiny.

Pár zatkli minulý týždeň v pakistanskej časti Kašmíru.

Muhammad Zafár, otec obete, poskytol stanici BBC opis udalosti. Podľa jeho slov išiel okolo nich chlapec na motorke a jeho dcéra sa naňho dvakrát pozrela, aj keď jej hovoril, aby to nerobila.

Podľa Anušinej matky jej dcéra tvrdila, že to nespravila naschvál a už to nezopakuje. V tej chvíli už ale žena s manželom liali na dcéru kyselinu.

"Bolo jej osudom zomrieť týmto spôsobom," tvrdí matka dievčaťa. Poliatie kyselinou údajne predchádzala bitka. Rodičia svoju dcéru vzali do nemocnice až na druhý deň ráno. Podľa ich slov už boli znemožnení staršou dcérou a nechceli byť zneuctení znovu.

Komisia pre ľudské práva v Pakistane informovala, že vlani došlo v krajine k 943 vraždám zo cti, ktorých obeťou boli ženy, čo je o 100 prípadov viac než v roku 2010.

Podľa polície je tento prípad v oblasti Kašmíru prvý svojho druhu. Aj podobné prípady sa tam diali len výnimočne. V marci pakistanská vláda schválila zákon, podľa ktorého sa útoky kyselinou stali trestným činom, za ktorý hrozí doživotné väzenie.