Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Lepší gastronomický zážitok budete mať vďaka Food Wall

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hostia tejto čoraz viac vyhľadávanej reštaurácie presne vedia, odkiaľ šalát, ktorý majú na tanieri, pochádza.

Berlín 19. februára (TABLET.TV) – To, čo vám ponúkame v jedálnom lístku, to pre vás dopestujeme priamo v reštaurácii, a nie sú to iba čerstvé bylinky na podčiarknutie chute jedla, tvrdia majitelia berlínskej reštaurácie. Ich kuchyňa je založená najmä na zeleninových šalátoch. Tie pestujú priamo na špeciálnej stene, tzv. food wall v kvetináčoch hneď vedľa zákazníka.

"Mali sme potrebu urobiť v tomto priemysle niečo úplne inak. Chceli sme priniesť niečo, čo je naozaj iba pre pôžitkárov. Pre tých, ktorí majú radi skutočnú kvalitu a čerstvosť," povedala majiteľa prevádzky Ema Paulin. "Naším poslaním je priniesť kus poľnohospodárstva do mesta, a to najmä v čase, keď máme veľa dezinformácií ohľadom vidieka, potravín a ich pôvodu," dodala.



Hostia tejto čoraz viac vyhľadávanej reštaurácie ale presne vedia, odkiaľ šalát, ktorý majú na tanieri, pochádza. Poľnohospodárstvu sa môže dariť aj v centre rušného mesta. Príroda je ale príroda.

"Ľudí fascinuje, ako vieme napríklad nahradiť slnko LED žiarovkou, alebo ako vieme vymeniť pôdu za substrát a celkovo ako sa vieme prispôsobiť krajine," povedal spolumajiteľ Leonardo Vergari. "Máme klasické kvetináče, a kým nám šalát vyrastie, trvá to asi štyri týždne. Oberáme každý deň - raz ráno, raz popoludní, ale vždy pre očami našich hostí. Je úžasné sledovať, akí sú ľudia prekvapení, keď vidia, že to, čo budú jesť, rastie priamo pred nimi a tiež je to pred ich očami čerstvo nazbierané," uzavrela Paulin.

Obaja spoločne tvrdia, že ich interiérový záhradnícky trend tzv. food wall je v porovnaní s klasickými poľnohospodárskymi metódami dokonca zdravší. Zatiaľ pestujú iba štyri druhy šalátov, no už teraz sa zamýšľajú nad rozšírením ponuky a hlavne nad tým, ako posunúť tento gastronomický zážitok ešte ďalej.