Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vydanie 286 ručne maľovaných máp sa dostalo medzi slovenské rekordy

Pohľad na ručne maľovanú mapu okolia obce od vydavateľstva CBS, ktoré sídli v obci Kynceľová v okrese Banská Bystrica 3. februára 2017. Foto: TASR - Branislav Račko

Prednosťou maľovaných máp je ľahká orientácia, malebné stvárnenie a široká možnosť využitia. Slúžia nielen na orientáciu a informácie, ale tiež ako suvenír.

Kynceľová 9. januára (TASR) – Vydavateľstvo CBS v Kynceľovej za 14 rokov svojej existencie zrealizovalo prípravu a vydanie 286 ručne maľovaných máp zo Slovenska, čo ho v závere vlaňajšieho roka dostalo do Knihy slovenských rekordov. TASR o tom za spoločnosť informoval Peter Švehla.

"Maľovaná mapa je ručné dielo, do posledného detailu vypracované človekom, nie strojom či programom. Samozrejme, pomáhame si aj modernou technikou, aby naše mapy boli čo najpresnejšie. Ako podklad používame programom vytvorený 3D model krajiny. Pri svojej práci maliar využíva klasickú mapu, ortofotosnímky i letecké pohľady z malej výšky. Každý dom, cestu, potok a strom kus po kuse maľuje i niekoľko mesiacov. V každej mape maliar nechá doslova kus svojej duše. Originálne dielo je potom zoskenované vo vysokom rozlíšení a spracované kartografom a grafikmi do konečnej podoby so stovkami nápisov, trás a piktogramov," priblížil Švehla.

Pohľad na ručne maľovanú mapu okolia obce od vydavateľstva CBS, ktoré sídli v obci Kynceľová v okrese Banská Bystrica 3. februára 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko

Prednosťou maľovaných máp je ľahká orientácia, malebné stvárnenie a široká možnosť využitia. Slúžia nielen na orientáciu a informácie, ale tiež ako suvenír. Ich výroba je značne nákladná. Vydavateľstvo okrem máp regiónov a miest vie vytvoriť ručne maľované mapy akéhokoľvek územia, napríklad lyžiarskeho či rekreačného strediska, mikroregiónu, samosprávneho kraja, prípadne celej krajiny.