Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Princ Charles si ešte počká, kráľovná hodlá abdikovať až o 4 roky

Britská kráľovná Alžbeta II. a jej syn, princ Charles. Foto: TASR/AP

Kráľovná o tom informovala úzky okruh ľudí a odštartovala tak proces odovzdávania moci.

Londýn 14. augusta (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. podľa zdrojov blízkych kráľovskému dvoru uvažuje o abdikácii v prospech svojho 68-ročného syna, princa Charlesa. Vládkyňa, ktorá je na tróne od roku 1952, hodlá odstúpiť o štyri roky, keď dosiahne vek 95 rokov, napísali v nedeľu miestne médiá.

Kráľovná o tom informovala úzky okruh ľudí a odštartovala tak proces odovzdávania moci. "Hovoril som s množstvom vysoko postavených členov dvora, ktorí potvrdili, že prípravy na odovzdanie trónu sú už v plnom prúde," vyhlásil kráľovský komentátor Robert Jobson, ktorého cituje denník Daily Mirror.

"Jej Veličenstvo si je vedomé svojho veku a chce sa uistiť, aby odovzdanie koruny prebehlo hladko, keď nastane správny čas. Kráľovná pripisuje tejto záležitosti veľký význam, pričom vážne zamýšľa, že vo veku 95 rokov odovzdá vládu princovi Charlesovi," uviedol nemenovaný člen kráľovského dvora.

Alžbeta II. je momentálne najdlhšie vládnucou panovníčkou na svete, pričom si medzi obyvateľstvom zachováva vysokú obľúbenosť. Ak sa rozhodne pre abdikáciu, Charles, jej najstarší potomok, sa stane najstarším monarchom Spojeného kráľovstva v čase svojej korunovácie, všíma si zmienené médium.

Začiatkom augusta sa kráľovnin manžel, princ Philip po 65 rokoch služby vlasti rozlúčil s oficiálnymi verejnými povinnosťami a odišiel do dôchodku. Vojvoda z Edinburgu (96) je manželom britskej kráľovnej od roku 1947. Pár má štyri deti: korunného princov Charlesa, Andrewa, Edwarda a princeznú Anne.