Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kozmická loď Cygnus sa odpojila od ISS, neskôr zhorí v atmosfére

Zásobovacia bezposádková kozmická loď Cygnus. Foto: TASR/AP

Počas nasledujúcich dvoch týždňov zostane loď Cygnus na nízkej orbite okolo Zeme, kde vypustí šesť nanosatelitov, nazývaných aj cubesats.

Washington 15. júla (TASR) - Americká kozmická loď Cygnus CRS OA-9E sa v nedeľu odpojila od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Stalo sa tak takmer dva mesiace po tom, čo na túto orbitálnu základňu doviezla zásoby a vedecké vybavenie pre jej šesťčlennú posádku, informovala stránka Space.com.

Odpojenie nastalo o 14.37 h SELČ. Pomocou 18-metrového robotického ramena Canadarm2, ovládaného zvnútra ISS, pri ňom asistovali astronauti Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Alexander Gerst a Serena Auňonová-Chancellorová.

Počas nasledujúcich dvoch týždňov zostane loď Cygnus na nízkej orbite okolo Zeme, kde vypustí šesť nanosatelitov, nazývaných aj cubesats. Následne začne klesať do zemskej atmosféry a zhorí nad Tichým oceánom. Americká kozmická loď Cygnus v noci na utorok vykonala manéver, v rámci ktorého zvýšila obežnú dráhu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Tento týždeň vykonala loď Cygnus, ktorú vyvinula súkromná spoločnosť Orbital ATK, korekciu orbity ISS, keď zapla svoj hlavný motor na 50 sekúnd a zvýšila ju približne o 90 metrov. Podľa Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) išlo o krátky testovací manéver, ktorý prebehol úspešne, takže v budúcnosti ho bude možné použiť opakovane a predĺžiť.