Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Košický silák vyniesol 120-kilový náklad na 17. poschodie

Foto: TASR/František Iván

Za dve hodiny a sedem minút vyniesol 121,5-kilový smetný kontajner plný posypového materiálu na 17. poschodie košickej Univerzitnej nemocnice.

Košice 18. marca (TASR) - Košickému "Herkulovi" Jurajovi Barbaričovi sa dnes podaril ďalší silácky rekord. Za dve hodiny a sedem minút vyniesol 121,5-kilový smetný kontajner plný posypového materiálu na 17. poschodie košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura na Triede SNP.

Dokopy zdolal 19 poschodí - vrátane suterénu a nečíslovaného medziposchodia. Silák Juraj tak úspešne bojoval o nový slovenský rekord, o ktorý sa dosiaľ nik nepokúšal. "Som nesmierne rád, že tu stojím, na prvom schode. Keď som sem išiel, tak som sa nepozeral hore, aby sa mi nezatočila hlava. Ale verím, že z toho posledného poschodia sa pokojne pozriem dole," povedal na začiatku svojho boja. Pôvodne mal vynášať kontajner, ktorý váži 99 kíl, rozhodol sa však pre ťažší variant. Už na tréningu sa totiž pasoval so 120 kilovým kontajnerom a chcel zostať pri tomto čísle.

Na posilnenie si doniesol šesť litrov džúsu a desiatky mliečnych čokolád. Juraj dokopy zdolal 19 x 26 schodov. Na konci svojej cesty prezradil, že sa pripravoval štyri mesiace. "Som šťastný, že som to dokázal," boli jeho slová vo finiši.

Košického siláka teší najmä fakt, že vďaka jeho úsiliu vybojoval pre pacientov nemocnice jarnú vitamínovú bombu - 390 kíl ovocia. Pokus o slovenský rekord bol tak zároveň benefičnou akciou. Silák Juraj už dlhé roky využíva svoju silu na ušľachtilú vec podľa svojho životného kréda Ovládam svoje svaly v prospech tých, ktorí to potrebujú. Juraj svoje silácke kúsky predvádza od roku 1993.