Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Kontroverzný britský spevák Ozzy Osbourne má 70 rokov

Na archívnej snímke spevák Ozzy Osbourne. Foto: TASR/AP

Spevák a skladateľ začal hrať v bluesovej skupine Rare Breed. V roku 1967 bol spoluzakladateľom skupiny Black Sabbath.

Birmingham/Bratislava 3. decembra (TASR) – Kontroverzný britský muzikant Ozzy Osbourne sa do povedomia hudobných fanúšikov dostal predovšetkým ako spevák heavymetalovej kapely Black Sabbath. Búrlivák, ktorý si vyslúžil prezývku „knieža temnoty“ má v pondelok 3. decembra 70 rokov.

John Michael Osbourne sa narodil 3. decembra 1943 Birmingham v Spojenom kráľovstve do chudobnej rodiny. Život budúceho speváka nebol jednoduchý. Snáď všetci jeho obdivovatelia vedia, že mal často problémy s alkoholom a drogami. Je pravdepodobné, že tieto problémy pramenili už z jeho ranného detstva.

Jeho otec bol alkoholik, ktorý často syna a manželku bil. Osbournovi sa v škole nadarilo. Ozzy za svoju prezývku vďačí láske k hororom a strašidelným rozprávkam. Príbeh Čarodej z krajiny Oz ho od malička natoľko fascinoval, že mu podľa neho spolužiaci vymysleli meno. A dodnes naň spomínajú ako na exhibicionistického čudáka, čo školu stále „flákal“ a kamarátov po večeroch strašil v maske Draculu či Frankensteinovho netvora.

Po skončení základnej školy začal pracovať. Vystriedal množstvo zamestnaní. Pracoval ako inštalatér, upratovač či pracovník na jatkách. Mal však hudobný sluch, vedel spievať a lákala ho hudobná kariéra. Jedného dňa dostal ponuku na spoluprácu. Páčilo sa mu, že kapela, ktorá ho oslovila, hrala hudbu podobnú Beatles. „Myslel som si, že zomriem, keď som stretol Paula McCartneyho. Beatles sú moje obľúbené kapela. Preto som sa dostal do hudby,“ prezradil Osbourne v jednom z rozhovorov pre britský denník The Guardian.

Spevák a skladateľ začal hrať v bluesovej skupine Rare Breed. V roku 1967 bol spoluzakladateľom skupiny Black Sabbath. V muzike zmiešali majstrovsky zemitý rhythm and blues s nastupujúcim hard rockom do podoby raného heavy metalu. Fanúšikov nefascinovali ani tak temné albumy kapely, ako ich koncerty, kde nadovšetko vyčnieval osobitý Ozzy. Ten hypnotizoval divákov svojimi strnulými pózami, vypúlenými očami a šialeným maskovaním. Na jednom z vystúpení odhryzol hlavu netopierovi, ktorého mu hodil na pódium jeden z divákov.

Vo februári 1970 vydali debutový album Black Sabbath. V septembri 1970 vyšiel druhý, úspešný album Paranoid. V roku 1979 zo skupiny odišiel, do tej doby vydali osem albumov. Po odchode založil skupinu Blizzard Of Oz a v septembri 1980 vydal prvý album. V roku 1997 sa k Black Sabbath vrátil. Z roku 1991 je jeho veľký hit Mama, I'm Comming Home. Úspešné sú jeho albumy Down To Earth z októbra 2001, na ktorom je aj hit Dreamer a Ozzmosis z júna 2002. Pieseň Dreamer, ktorá sa stala veľkým rádiovým hitom, opisuje predstavu rockovej hviezdy o ľuďoch a ľudstve, ktoré ničí Zem. V júni 2010 vydal nový štúdiový album s názvom Scream.

Kontroverzný spevák sa objavil aj na filmovom plátne. Zahral si postavu manažéra kapely v snímke The Jerky Boys (Smoliari, 1995).

Hudobník počas svojej kariéry získal mnoho ocenení. V roku 1994 dostal cenu Grammy Awards za najlepšiu pieseň I Don't Want to Change the World. So svojou kapelou Black Sabbath boli uvedení do siene slávy v roku 2005. Kontroverzný spevák má aj vlastnú hviezdu na chodníku hviezd v Birminghame. V roku 2008 získal ocenenie Žijúca legenda.

Spolu so svojou manželkou Sharon každoročne organizuje heavy-metalový festival Ozzfest. Ide o festival, kde vystupuje mnoho známych interpretov, ktorí hrajú tvrdú muziku ako je Heavy metal, Hard rock či Nu metal.

Ozzy Osbourne však nie je len hudobníkom, ale v roku 2009 vydal svoju knihu s názvom I Am Ozzy. Ohlasy na knihu sa dostavili už v krátkom čase a jej vysoký predaj prekvapil aj autora. Spevák a jeho rodina boli aj hlavnými protagonistami reality show The Osbournes, ktorú vysielala MTV.

Dnes je 70-ročný Ozzy Osbourne ešte stále v hľadáčiku médií. Napriek svojmu veku a hlavne sebadeštrukčnému spôsobu života je v neobvyklej forme. Vraj každý deň cvičí, v deň koncertu drží diétu, stále sa snaží obmedzovať drogy i alkohol. Rád počúva dobrú muziku, púšťa si videá a finančne podporuje svoje deti.