Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

KIRNÁG: Hovoríme o bezpečnosti štátov, ale zabúdame na ohrozených ľudí

Svet s Pavlom Demšom. Foto: Tablet.TV

Hosťom v relácii SVET s Pavlom Demešom je riaditeľ pre bezpečnostné a politické otázky MZV a EZ SR Róbert Kirnág.

Bratislava 7. januára (Tablet.TV) - Predsedníctvo Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyvrcholí Ministerskou radou šéfov diplomacie začiatkom decembra v Bratislave a bude to najväčšie podujatie, aké Slovensko v modernej histórii zažilo, tvrdí R. Kirnág.

"Plánujeme aj neformálne zasadnutie Ministerskej rady v prvej polovici júla, kde by mali ministri možnosť aj v neformálne prediskutovať špecifickú tému, na ktorú sa chceme zamerať v súlade s našimi prioritami a aktuálnym vývojom v rámci OBSE," dodáva R. Kirnág.



Prioritou slovenského predsedníctva v OBSE bude nielen prevencia konfliktov, najmä na Ukrajine, "ale chceme sa zamerať na bežné obyvateľstvo, na ľudí postihnutých týmto konfliktom," vysvetľuje R. Kirnág.

Na Ukrajine pôsobí asi 1200 pozorovateľov OBSE, z toho na línii kontaktu asi 700. Zo Slovenska je tam podľa diplomata 12 ľudí.

"Slovensko nebude počas svojho predsedníctva prichádzať so svetobornými iniciatívami, skôr sa chceme zamerať na to, aby účastnícke štáty dodržiavali to, čo už bolo dohodnuté," vysvetľuje R. Kirnág. Úlohou predsedníctva je uľahčovať tento dialóg, pretože "OBSE je o kooperatívnej bezpečnosti," dodáva slovenský diplomat.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.