Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kráľovná Alžbeta II. navštívila svojho pravnuka, princa z Cambridgea

Foto: TASR/AP

Pozorovatelia kráľovského dvora tvrdia, že William bude chrániť svojho syna pred posadnutou pozornosťou, ktorá trápila jeho matku Dianu.

Londýn 24. júla (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. dnes prvýkrát navštívila svoj pravnuka, princa z Cambridgea. Jeho fotografie pritom dominujú na titulných stránkach britských médií, ktoré o narodení kráľovského potomka podrobne informujú.

Meno chlapca ešte rodičia nevybrali, ale medzi stávkarmi je favorizovaný George.

Kráľovná vyhlásila, že správou o narodení pravnuka je "uchvátená". Jeho príchod na svet znamená, že prvýkrát od roku 1894, keď sa narodil pravnuk kráľovnej Viktórie a budúci kráľ Eduard VIII., sú až traja žijúci následníci trónu.

Po mediálnom virvare okolo narodenia kráľovského potomka hovorca kráľovskej rodiny oznámil, že manželia si teraz želajú trochu súkromia.

"Prišiel čas súkromia a pokoja, keď by chceli spoznávať svojho syna," dodal hovorca.

Jedna štúdia Centra pre výskum maloobchodu predpovedá, že narodenie malého princa bude sprevádzať taký veľký predaj suvenírov a tovaru, že v období od 1. júla do 31. augusta dosiahne sumu 243 miliónov libier (282,7 milióna eur).

Z tejto sumy 87 miliónov libier sa minie na oslavu narodenia, 80 miliónov libier na suveníry a hračky a ďalších 76 miliónov na knihy, DVD či iné médiá.

Buckinghamský palác sa odráža vo vitríne obchodu s hračkami.
Foto: TASR/AP



Kráľovský potomok je v strede záujmu médií



Britský princ William a jeho manželka Kate nechali svet hádať, ako sa bude volať ich prvé dieťa: pred londýnskou Nemocnicou svätej Márie odhalili v utorok večer jeho tvár, ale nie meno. Odišli a začali rodinný život s budúcim kráľom.

Malý princ stihol pri pózovaní fotografom a kameramanom vystrčiť z prikrývky malú rúčku, akoby kráľovsky mával davu.

"Na mene stále pracujeme, aby sme ho mali čo najskôr," povedal William novinárom pred nemocnicou. "Naozaj sme ho videli prvýkrát, takže máme tú správnu šancu to vyriešiť," citovala Williama agentúra Reuters.

George, James, Alexander a Louis sú favoritmi stávkarov v súvislosti s tým, ako by sa mohol volať v poradí tretí následník trónu, po princovi Charlesovi a Williamovi.

Manželia z kráľovskej dynastie ukázali svetu prvýkrát svoje bábätko, keď sa vynorili z vchodu nemocnice. Privítal ich nadšený krik gratulantov a oslepujúce blýskanie fotoaparátov.



Narodenie potomka ešte viac oživilo kráľovskú rodinu po vlaňajších oslavách 60. výročia vládnutia kráľovnej Alžbety II. a po svadbe Kate s Williamom v roku 2011.

Popularita monarchie totiž v 90. rokoch minulého storočia klesla na minimum - po sérii rozvodov a smrti Williamovej matky Diany. Alžbetu kritizovali za jej reakciu na úmrtie obľúbenej princeznej. Britský denník Guardian označil súčasný zvrat k lepšiemu za "neuveriteľné uzdravenie".

Väčšina britských novín venovala prvé strany veľkým fotografiám bábätka a titulkom ako "Ahoj, svet" a "Náš Malý princ". Titulok denníka Times znel "Jeho prvé kráľovské zamávanie". O udalosti zoširoka informovali televízie a webové stránky po celom svete.

Zvyky z kráľovskej rodiny naznačujú, že so zverejnením mena dieťaťa sa nebude vôbec ponáhľať. Trvalo totiž mesiac, kým zverejnili meno novonarodeného princa Charlesa, a týždeň to trvalo v prípade Williama. Meno jeho brata princa Harryho však zverejnili deň po jeho narodení.



Po týždňoch horúčkovitej práce médií sa očakáva, že pár sa bude držať v ústraní.

Manželia žijú v odľahlej časti Walesu, kde William pracuje ako pilot záchrannej a pátracej helikoptéry. Podľa očakávania sa tento rok neskôr presťahujú do londýnskeho Kensingtonského paláca, kde William strávil detstvo.

Pozorovatelia kráľovského dvora tvrdia, že William bude chrániť svojho syna pred posadnutou pozornosťou, ktorá trápila jeho matku Dianu. V roku 1997 zahynula totiž v Paríži pri havárii, keď jej auto prenasledovali fotografi.

"William si až príliš dobre uvedomuje, že jeho dieťa bude novým favoritom v cirkuse, v ktorom vyrastal," napísala fejtonistka denníka Daily Telegraph Allison Pearsonová. "Všetko, čo si musia William a Kate naplánovať, je chrániť syna," dodala novinárka, ktorú citovala agentúra AP.

"Myslím si, že toto bábätko je nesmierne dôležité pre budúcnosť monarchie," uviedla Claudia Josephová, autorka životopisnej knihy o Kate.

Pre niekoho však toho bolo priveľa.

Britský satirický časopis Private Eye umiestnil na prvú stránku suchopárny, jednoduchý titulok "Woman Has Baby" (Žena má dieťa). Tromi slovami tak zosumarizoval udalosti z posledných hodín a vyjadril nezáujem, aký cítia niektorí ľudia pri správach o narodení kráľovského potomka.

"Je to bábätko, nič iné," povedal 42-ročný deratizátor cestou do práce. "V mojom živote to nebude nič znamenať," dodal.