Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kosatky dravé uviazli pod obrovským kusom ľadu, bojujú o kyslík

Kosatka dravá sa snaží získať kyslík v diere v ľade. Foto: TASR/AP

Uviaznuté veľryby vyzerajú byť v strese. Vzhľadom na nízke teploty sa otvor v ľade zrejme zmenšuje.

Montreal 10. januára (TASR) - Približne desiatka veľrýb zostala uviaznutá pod obrovským kusom ľadu v Hudsonovom zálive v kanadskom Québecu. Napísala o tom dnes agentúra AP.

Kosatky dravé sa zhromaždili okolo iba niekoľko metrov veľkej diery v ľade v zúfalej snahe získať kyslík. Miestna obec Inukjuak, obývaná Eskimákmi, požiadala o pomoc kanadskú vládu.

Starosta Peter Inukpuk povedal, že vláda musí čo najskôr poslať ľadoborec, aby prerazil cestu a pomohol tak cicavcom dostať sa na otvorené more.
Ľudia sa prizerajú zúfalej snahe kosatky dravej pri vynáraní sa spod ľadu v Hudsonovom zálive.
Foto: TASR/AP

Kanadské ministerstvo pre rybolov a oceány oznámilo, že na miesto vyslalo pracovníkov, ktorí posúdia situáciu a zistia, či sa vôbec dá niečo urobiť.

Veľryby pod ľadom, zhromaždené pri otvore, našiel v utorok tamojší lovec. Dedina Inukjuak sa nachádza zhruba 1500 kilometrov severne od Montrealu.

Uviaznutá kosatka dravá v samrznutom Hudsonovom zálive v kanadskom Québecu.
Foto: TASR/AP


Desiatky miestnych ľudí sa na skútroch išli pozrieť na nezvyčajné divadlo; cesta im trvala približne hodinu. Fotografovali a nakrúcali na video veľryby, ktoré sa dokonca navzájom strkali hore v snahe získať kyslík.

Podľa slov Siasie Kasudluakovej, ktorá tiež bola pri otvore, sa k miestu dokonca priblížil zvedavý medveď ľadový. Zabil ho miestny lovec. Uviaznuté veľryby vyzerajú byť v strese. Vzhľadom na nízke teploty sa otvor v ľade zrejme zmenšuje.