Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Január bol tento rok netypicky teplý

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Najchladnejším dňom bol 22. január. Na viacerých staniciach v ten deň namerali najnižšiu dennú aj priemernú teplotu vzduchu.

Bratislava 12. februára (TASR) - Január bol tento rok na slovenskom území výnimočne teplý, najmä začiatkom a koncom mesiaca. V Hurbanove padol teplotný rekord a silné mrazy sa na väčšine územia neobjavili ani počas najchladnejších dní. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na Troch kráľov bolo podľa meteorológov v Hurbanove najteplejšie od roku 1901. "Maximum teploty tu dosiahlo 14,6 stupňov Celzia," uvádza SHMÚ na svojej webovej stránke. Rekordne teplo bolo v tento deň aj v Oravskej Lesnej, Liesku a Poprade.

V strede mesiaca sa počasie začalo postupne ochladzovať. "Ochladenie vrcholilo na našom území v dňoch 14. až 16. januára, kedy sa aj v nížinách vyskytovali celodenné mrazy," informuje SHMÚ. Silnejšie mrazy sa však vyskytli len v najchladnejších častiach Slovenska. Napríklad v obci Mlynky 15. januára teplota klesla na 14,8 stupňov Celzia.

Najchladnejším dňom bol 22. január. Na viacerých staniciach v ten deň namerali najnižšiu dennú aj priemernú teplotu vzduchu. V tomto týždni sa objavovali aj častejšie snehové zrážky, najmä v nižších polohách.

Koniec januára bol podľa meteorológov netypicky teplý. Posledný januárový týždeň na slovenské územie dokonca prúdil morský tropický vzduch. Vďaka tomu bol 29. január najteplejším dňom mesiaca, najmä na juhozápadnom Slovensku. Teplota v niektorých častiach Bratislavy vystúpila na viac než 15 stupňov Celzia, v obci Blahová bolo takmer 16 stupňov.

Teplé januárové počasie podľa meteorológov spôsobili najmä vlhký vzduch z Atlantického oceánu a absencia studeného arktického vzduchu zo severu.