Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Hinduistická púť kumbhaméla zaznamenala rekord v počte pútnikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Indická ľudová strana (BJP), ktorá je súčasťou vládnucej koalície, sa sviatok snaží čo najviac propagovať a podporiť s cieľom získať podporu v májových voľbách.

Naí Dillí 16. januára (TASR) - Viac ako 20 miliónov hinduistických pútnikov sa v utorok pri príležitosti prvého dňa sviatku kumbhaméla (sviatok džbánov) rituálne okúpalo v posvätných riekach v indickom štáte Uttarpradéš. Púť je považovaná za najväčšie zhromaždenie ľudí na svete. Informovala o tom agentúra AFP.

Sedemtýždňový sviatok sa začal v utorok v meste Iláhábád ležiacom na juhu štátu Uttarpradéš, pričom z vyhlásenia miestnych úradov vyplýva, že rituálneho kúpania sa zúčastnilo hneď v prvý deň až 22,5 milióna pútnikov. Podľa úradov o "rekord" tohto tradičného podujatia.

Indická ľudová strana (BJP), ktorá je súčasťou vládnucej koalície, sa sviatok snaží čo najviac propagovať a podporiť s cieľom získať podporu v májových voľbách.

Iláhábád plánuje navštíviť aj premiér Naréndra Módí, ktorý je členom BJP, ako aj predseda najväčšej opozičnej strany Indický ľudový kongres (INC) Ráhul Gándhí.

Lídri jednotlivých hinduistických skupín tento sviatok oficiálne otvorili pred svitaním, keď sa ako prví ponorili do vôd posvätnej rieky Ganga, aby zo seba rituálne zmyli hriechy a oslobodili sa od cyklu smrti a znovuzrodenia. Po nich sa mohli umyť aj ostatní pútnici. Na sprievod dozerali tisíce policajtov a dobrovoľníkov. Kumbhaméla potrvá až do 31. marca.

Prvé písomné zmienky o sviatku pochádzajú zo 7. storočia od čínskeho cestovateľa. Kumbhaméla sa koná štyrikrát za 12 rokov striedavo v mestách Iláhábád, Haridvár, Udždžain a Nášik.

Sviatok zakaždým priláka obrovské masy pútnikov, pričom v tomto smere prekonáva aj púť do Mekky. Organizátori uviedli, že v roku 2013 sa slávnosti zúčastnilo až 120 miliónov ľudí, čo predstavuje takmer celú populáciu Japonska.