Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Harmaneckú jaskyňu objavil Michal Bacúrik prekopaním z Izbice

Foto: TASR/Veronika Klusková

Dolný Harmanec/Bratislava 21. júna (TASR) - Slovenskú Harmaneckú jaskyňu, nachádzajúcu sa pri obci Dolný Harmanec neďaleko Banskej Bystrice, objavil pred 80 rokmi dňa 22. júna 1932 vtedy ani nie 18-ročný rodák z Rožňavy Michal Bacúrik.

Vstupný priestor súčasnej jaskyne nazývaný Izbica bol tamojším obyvateľom známy od nepamäti. Využívali ho drevorubači a lesní robotníci ako úkryt v nepriaznivom počasí. Objavenie jaskyne v roku 1932 nebolo výsledkom náhody, ale cieľavedomej namáhavej práce mladíka Bacúrika, ktorý sa za 14 dní prekopal úzkym otvorom, tzv. chodbou objaviteľa, do snehobielej siene nazvanej Dóm objaviteľa. Pozoruhodné je, že Bacúrik dostal za objavenie jaskyne pokutu, pretože vnikol neoprávnene bez povolenia na pozemok mestských lesov. Mestská rada v Banskej Bystrici jaskyňu uzavrela v roku 1933 z dôvodu ochrany sintrovej výplne (sinter je porézna hornina vznikajúca vyzrážaním z roztokov).

Interiér Harmaneckej jaskyne
Foto: TASR/Veronika Klusková
Jaskyňu vytvorenú činnosťou vody v tmavosivých gutensteinských vápencoch sprístupnili pre verejnosť v roku 1950. Dĺžka preskúmaných priestorov je v súčasnosti 2763 metrov, z nich sprístupnených 720 metrov. Návštevníci však prechádzajú po niektorých miestach dvakrát, čím sa prehliadková trasa predĺžila na vyše 1020 metrov. V jaskyni sa nachádza 1043 schodov, výškový rozdiel medzi najnižšou a najvyššou časťou prehliadkovej trasy je vyše 30 metrov. Medzi zaujímavosti patrí aj to, že v jaskyni žije deväť druhov netopierov, bystruškovitý jaskynný chrobák Duvalius microphthalmus tatricus a vodný jaskynný kôrovec hlbinovka slepá a riasy.

Do jaskyne sa v súčasnosti návštevníci dostanú chodníkom dlhým približne 1,5 kilometra s výškovým prevýšením asi 260 metrov. Prístup do jaskyne je považovaný za najnáročnejší spomedzi všetkých jaskýň na Slovensku.

Jaskyňa bola zatvorená v rokoch 2003 až 2005. V tom čase sa vybudoval nový vstupný areál. Okrem novej budovy postavili pri jaskyni aj biologickú čističku odpadových vôd a vybudovali prívod vody. Pribudli hygienické zariadenia a zabezpečovacie signalizačné zariadenie. Upravili tiež nákladnú lanovku na dopravu stavebného materiálu.

zdroje: www.slovakiatravels.com, www.ssj.sk