Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Gastronómii sa v Česku darí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Za deväť rokov vzrástol počet reštaurácií dvojnásobne.

Praha 15. júna (TASR) - Počet reštaurácií a pohostinstiev v Česku sa za posledných deväť rokov zdvojnásobil. Biznisu v reštauračných službách sa darí napriek tomu, že sa zaviedla elektronická evidencia tržieb, zákaz fajčenia a podnikanie v reštauračných službách je dlhodobo vystavené nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily a vysokej konkurencii.

Ako ukázala analýza spoločnosti Bisnode, ktorú tento týždeň zverejnili servery novinky.cz a e15.cz, v Českej republike je aktuálne 21.072 firiem, ktoré podnikajú v stravovaní a pohostinstve. Ročne pribúda vyše 1000 nových podnikov. Najviac, celkovo 2471 firiem, založili podľa Bisnode v roku 2016, keď bola spustená elektronická evidencia tržieb.

Počet reštaurácií sa výrazne zvyšoval aj v ďalších dvoch rokoch. V roku 2017 ich vzniklo 2050 a o rok neskôr 1613. Rok 2018 bol však zároveň rekordný z pohľadu počtu zrušených reštaurácií, zaniklo ich 457. "Ak tento rok budú reštauračné zariadenia vznikať a zanikať rovnakým tempom ako v prvých piatich mesiacoch roka, potom vznikne najmenej a zanikne najviac subjektov za posledných deväť rokov," povedala analytička Bisnode Petra Štěpánová.

"Prevádzkovanie reštaurácie patrí medzi Čechmi dlhodobo k obľúbeným odvetviam podnikania, a to napriek tomu, že trpí nedostatkom kuchárov a čašníkov a silným konkurenčným prostredím," dodala Štěpánová.

Záujem neovplyvnil ani úplný zákaz fajčenia v reštauráciách, ktorý začal platiť koncom mája 2017. Aj keď niektoré, najmä menšie či dedinské pohostinstvá, sa sťažovali na pokles počtu návštevníkov, podľa minuloročného prieskumu agentúry Ipsos sa rok po zavedení zákazu počet zákazníkov v priemere zvýšil. Podpísali sa pod to najmä tí zákazníci, ktorí tam predtým chodili len výnimočne.