Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Osamelého Georgea zabalzamujú a vystavia pre turistov

Osamelý George Foto: TASR/AP

Obrovský korytnačí samec tak zostane turistickou atrakciou aj po smrti. Posledný známy jedinec vzácneho poddruhu korytnačky slonej, uhynul v nedeľu vo veku asi 100 rokov na následky staroby.

Quito 26. júna (TASR) - Obrovský korytnačí samec Osamelý George zostane turistickou atrakciou aj po smrti. Ekvádor ho plánuje zabalzamovať a vystaviť na jednom z Galapágskych ostrovov.

Osamelý George, posledný známy jedinec vzácneho poddruhu korytnačky slonej, uhynul v nedeľu v ekvádorskom národnom parku Galapágy vo veku asi 100 rokov. Pitva dokázala, že zomrel na následky staroby.

Obrovský korytnačí samec Osamelý George zostane turistickou atrakciou aj po smrti.

Podľa ekvádorskej ministerky životného prostredia Marcely Aguinagovej sa Osamelý George stal vo svete symbolom vymierania živočíšnych druhov. Preto ho zabalzamujú a vystavia na galapágskom ostrove Santa Cruz.



Georgea objavili v roku 1972 na ostrove Pinta a stal sa jednou z hlavných turistických atrakcií Galapágskych ostrovov, na ktoré vlani pricestovalo 180.000 návštevníkov. Napriek dlhoročnému úsiliu vedcov a ochranárov nezanechal po sebe žiadne potomstvo.



Obrovské galapágske korytnačky, ktoré sa môžu dožiť až 200 rokov, boli medzi živočíšnymi druhmi, ktoré v 19. storočí pomohli Charlesovi Darwinovi sformulovať jeho evolučnú teóriu.