Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Parížske múzeum Louvre navštívilo vlani rekordných 10,2 milióna ľudí

Múzeum Louvre v Paríži. Foto: TASR/AP

V roku 2017 bol Louvre v štatistike návštevnosti pred Čínskym národným múzeom (NMC) v Pekingu (osem miliónov návštevníkov) a Metropolitným múzeom umenia (MET) v New Yorku (7,3 milióna návštevníkov).

Paríž 3. januára (TASR) - Parížske múzeum Louvre privítalo v roku 2018 rekordný počet návštevníkov - viac než desať miliónov. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica France 24 s odvolaním sa na manažment múzea.

"Po prvý raz v jeho histórii a domnievam sa, že po prvý raz v histórii múzejníctva vôbec, navštívilo v roku 2018 Louvre viac než desať miliónov ľudí," uviedol riaditeľ tejto kultúrnej inštitúcie Jean-Luc Martinez.

Do tohto najnavštevovanejšieho múzea na svete zamierilo vlani 10,2 milióna návštevníkov, čo je oproti roku 2017, keď Louvre navštívilo 8,1 milióna ľudí, nárast o 25 percent. Múzeum zároveň prekonalo vlastný rekord návštevnosti z roku 2012, keď si umelecké zbierky Louvru prišlo pozrieť 9,7 milióna ľudí.

V roku 2017 bol Louvre v štatistike návštevnosti pred Čínskym národným múzeom (NMC) v Pekingu (osem miliónov návštevníkov) a Metropolitným múzeom umenia (MET) v New Yorku (7,3 milióna návštevníkov).

Podľa Martineza stojí za rekordom Louvru "oživenie medzinárodného cestovného ruchu v Paríži" po tom, ako po teroristických útokoch z roku 2015 došlo k jeho poklesu o 30 percent. Čiastočne sa pod to podpísalo aj zväčšenie kapacity múzea v uplynulých dvoch rokoch.

Celkové náklady na tieto práce dosiahli takmer 60 miliónov eur, pričom väčšina financií pochádzala z dohody s pobočkou Louvre Abu Dhabi v Spojených arabských emirátoch (SAE), ktorá bola uvedená do prevádzky pred vyše rokom.

Parížsky Louvre tiež zaviedol predaj vstupeniek cez internet, čo znížilo čakací čas, prilákalo viac návštevníkov a zlepšilo pohyb návštevníkov po múzeu počas celej dĺžky dňa.