Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Foť si, tlač si

Foto: TASR/AP

Letné mesiace sú obdobím, kedy sa každý z nás snaží prežiť a odfotiť čo najviac spomienok a zážitkov.

Bratislava 22. júla (OTS) - Či už pri „slovenskom“ mori, na pive pod tieňom Eiffelovky, alebo v prvom rade na letnom festivale – najlepšie s pomocou najnovších fotografických technológií.

Fotografie sú všade – na ploche vášho počítača, v mobile, iPode, iPade. Denne si desiatky fotiek pozrieme na internete, sú súčasťou reklám, zdobia naše domovy a kancelárie. Stačí jeden obrázok, aby sme si dokázali dokonale vybaviť situáciu, ktorá by sa inak stratila v špirále netriedených spomienok. Pred dvomi dekádami sa nám za posteľou kopili nevyvolané filmy, teraz nám zapĺňajú dátové disky počítačov zabudnuté priečinky plné záberov z výletov. Firmy zamerané na vývoj technológií sa snažia čo najviac zjednodušiť proces vzniku fotografií a tým oživiť zážitky a nenechať spomienky stratiť sa v záplave množstva súborov a obrázkov.

Spôsobov ako tomu zabrániť existuje viac. Jedným z najpohodlnejších je zabaliť si so sebou na cesty instantný fotoaparát, ktorý fotografiu hneď aj vytlačí a nebude hroziť riziko jej vymazania omylom. Fotoaparát sa však nie vždy zmestí do už aj tak preplneného dovolenkového kufra. Technologický trend sa uberá smerom zmenšovania, ak však nebude vyhovovať ani „mini“ model série Instax a dávate radšej prednosť rýchlemu foteniu mobilom, na trh prichádza nová technológia, pomocou ktorej môžete zábery z mobilného telefónu efektívne a pohodlne vytlačiť. „Technológia NFC umožňuje veľmi jednoducho tlačiť a skenovať pomocou mobilného telefónu. Prevedenie celej operácie trvá pod minútu a nie sú k tomu potrebné špeciálne káble či softvér,“ hovorí Ferdinand Rezník z firmy Agem Computers.

Vznik instantného fotoaparátu
V roku 1943 sa malé dievčatko opýtalo otca, prečo nemôže vidieť obrázok okamžite potom, ako ho vyfotí. Práve táto nevinná detská otázka odštartovala jeden z revolučných vynálezov v oblasti fotografie. Otcom dievčatka bol totiž americký vedec Edwin Land a o päť rokov neskôr verejnosti predstavil prvý prístroj, ktorý pre vyvolanie záberov nepotreboval čiernu komoru – instantný fotoaparát. O tom, že išlo o vysnívaný produkt komerčného trhu, svedčí aj prejav, ktorý adresoval svojim zamestnancom: „Je nádherné na niečom pracovať, napriek tomu, že je pred vami päť tisíc krokov, ktoré musíme urobiť, než si to uvedomíme. Stačí urobiť prvých desať a následne ďalších dvadsať a nakoniec si uvedomíte, ako rýchlo ste ich všetky zvládli.“

Vynálezca Land čoskoro založil firmu Polaroid špecializujúcu sa na instantné fotoaparáty a niekoľko desaťročí bojoval o popredné miesta na trhu s fotoaparátmi. V roku 2001 však z finančných dôvodov spoločnosť zanikla a spoločnosť FUJI je momentálne jediným výrobcom ponúkajúcim instantné fotoaparáty.

Najnovší druh instantných fotoaparátov INSTAX
Japonská firma FUJI začala vyrábať digitálne fotoaparáty, ktoré v sebe zároveň skrývajú filmový pás. Sériu nových instantných zariadení vývojári nazvali INSTAX. Tento systém umožňuje pozrieť si fotografie skôr, ako na obrazovke počítača – keďže vám ich v priebehu okamihu vytlačí. Je vytvorená spôsobom, aby zaujala mladých - závislých na rýchlosti a nových technologických trendoch, medzi ktoré patrí aj lomography. Model Instax Mini 7S si môžete kúpiť v rôznych farebných variantoch a nastaviť si na ňom rôzne spôsoby vystavenia snímku svetlu.
Značka FUJI, ktorá vznikla už v roku 1934 ako ázijská konkurencia americkému Kodaku, nadväzuje na tradíciu Polaroidu – dokonca s požehnaním od skrachovanej firmy.

Príbeh instantných fotoaparátov začal v roku 1947, kedy 21. februára firma Polaroid predstavila fotoaparát na okamžitú fotografiu. Jej stvoriteľom bol americký vedec Edwin Land, spoluzakladateľ firmy Polaroid. Hlavnou myšlienkou tvorcov okamžitej fotografie bolo vymyslieť fotografický systém umožňujúci vyvolanie fotografie do pár minút od stlačenia spúšte. Počas uplynulých rokov sa technológia vyvíjala až do súčasnosti a vďaka tomu sa dnes môžeme zabaviť s fotoaparátmi Instax.

Existuje viacero dôvodov prečo treba mať rád fotoaparáty Instax, medzi tie naše patrí:
- Čaro okamžitej fotografie, nie súboru. Možnosť darovať hmatateľnú spomienku.
- Každá fotografia je jedinečná a originálna.
- Nedokonalosť optiky v nás vyvoláva chuť byť kreatívny v obsahu.

Fenomén bezdrôtovej tlače
Tlačiarne sa prispôsobujú technologickým inováciám a zbavujú sa pripojiteľných USB káblov. Existuje niekoľko spôsobov – jedny fungujú prostredníctvom Bluetooth pripojenia, ďalšie využívajú sieť Wi-Fi. Spoločnosť Samsung v júni tohto roka priniesla na trh prvú tlačiareň vybavenú technológiou NFC, ktorou sú vybavené všetky moderné mobilné aparáty.

Čo to je NFC?
Zo skratky Near Field Communication je krátkodobé, vysokofrekvenčné, bezdrôtové spojenie umožňujúce bezdrôtový prenos dát na krátku vzdialenosť. Pri priblížení mobilného telefónu k inteligentnému panelu sa automaticky nadviaže spojenie a užívateľ telefónu má možnosť využiť ponúkanú službu. Vďaka tejto technológii môže telefón komunikovať so štandardnými technológiami smart kariet a čítačiek, alebo pripojiť sa ku zariadeniam ako napríklad multifunkčná tlačiareň. Táto technológia je štandardnou súčasťou mobilných telefónov už od roku 2006.

Samsung v júni 2013 predstavil multifunkčnú tlačiareň schopnú pohodlne komunikovať s mobilom a vďaka tomu umožňuje efektnejšiu a pohodlnejšiu tlač dokumentov a obrázkov z galérie mobilného telefónu. Novinka Samsungu, zariadenie Xpress C410W to dokáže rýchlosťou 18 čiernobielych strán za minútu a 4 strany pri farebnej tlači. Zariadenie bolo vyvinuté pre domáce a kancelárske použitie, keďže multifunkčné tlačiarne sú stále viac obľúbenejšou súčasťou firiem a veľkých spoločností.

S aplikáciou „Samsung Mobile Print“ môžu teraz používatelia tlačiť prakticky akýkoľvek obsah od PDF súboru po dokumenty Microsoft Office, ako sú napríklad tabuľky z Excelu alebo PowerPoint prezentácie, a to priamo zo smartfónu.

Používatelia, ktorí nemajú smartfón podporujúci NFC, alebo si nenainštalujú aplikáciu „Samsung Mobile Print“ do telefónu, môžu napriek tomu využívať výhody tlačiarní Xpress C410W, pretože tlačiarne podporujú „Google Cloud Print“. Toto riešenie umožňuje používateľom tlačiť po sieti odkiaľkoľvek s akýmkoľvek chytrým zariadením.

Majitelia smartfónov Samsung GALAXY a tabletov GALAXY Tab môžu využívať jednu z ďalších výhod, a to tlačiť obrázky z galérie, dokumentov, e-mailu či webových stránok.

Spotrebný materiál PRINT IT
Česká značka Print IT sa špecializuje na predaj a dodávanie spotrebného materiálu do väčšiny atramentových a tonerových zariadení. Spoločnosť kladie dôraz najmä na kvalitu a cenovú dostupnosť svojich produktov, ktoré sa sú kvalitatívne rovné produktom originálnych výrobcov avšak až o polovicu cenovo výhodnejšie. Ako je to možné? „Pre značku Print IT je najdôležitejšia technologická vyspelosť a samozrejmosťou je aj kvalita. Preto skladá tonerové kazety iba z najlepších súčastí a plní ich prémiovým tonerovým práškom a atramentom. Kombináciou týchto dvoch kvalitných zložiek vzniká jedinečný produkt, ktorý nemusí stať stovky Eur, ako iné výrobky na trhu,“ uviedol Ing. Jaroslav Bollo zo spoločnosti Print IT.

Najrozšírenejšie fámy a mýty a NEPRAVDY o kompatibilných náplniach do tlačiarní:
- neoriginálne tonery poškodzujú tlačiareň – omyl, svojou kvalitou sa vyrovnajú produktov výrobcov tlačiarní
- neoriginálne tonery vytlačia menšie množstvo kópií
- kvalita vytlačených fotografií a dokumentov je nižšia
- iná farebnosť ako u originálnych kaziet

Technológiu NFC a spotrebné materiály PRINT IT si zákazníci môžu prísť vyskúšať bezplatne v období najbližších štyroch týždňov (od 15.7. do 9.8.) v priestoroch spoločnosti AGEM Computers na Panónskej 42. Viac na www.agem.sk.