Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Filmové turné Bez odpadu! chce inšpirovať k zmene

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dokument je príbehom mladej dvojice Kanaďanov, ktorí sa pustili do netradičného súperenia a po roku života prakticky bez odpadov porovnali svoje koše a množstvo odpadu, ktorému sa predsa len nevyhli.

Košice 21. februára (TASR) – Inšpiráciu, ako predchádzať vzniku odpadov, triediť ich a kompostovať, ponúka filmové turné Bez odpadu! spojené s diskusiami s odborníkmi, ktoré počas februára a marca zavíta do Bratislavy, Košíc a ďalších miest. Organizuje ho občianske združenie Priatelia Zeme – SPZ.

Prezentovaný filmový dokument (pôvodne The Clean Bin Project) je príbehom mladej dvojice Kanaďanov, ktorí sa pustili do netradičného súperenia a po roku života prakticky bez odpadov porovnali svoje koše a množstvo odpadu, ktorému sa predsa len nevyhli. „Film je silne osobný, je v ňom každodenný život a úsilie, pre ktoré by sa mohol rozhodnúť ktokoľvek z nás. Je skvelé, že autorom nechýba humor. Zároveň, celosvetové dôsledky nadmernej tvorby odpadov, na ktoré upozorňujú, sú viac než mrazivé,“ povedal Štefan Jančo, ktorý prípravu turné koordinuje.

Organizátori na každé verejné premietanie pozývajú aj odborníkov, ktorí sa odpadovému hospodárstvu venujú, aby odpovedali na otázky z publika. V Bratislave to bude riaditeľka odboru odpadového hospodárstva na Ministerstve životného prostredia SR Eleonóra Šuplatová. V ďalších mestách sú do diskusií pozvaní zástupcovia samospráv z príslušných odborov. O svoje skúsenosti sa však podelia aj ľudia, ktorí "bezodpadovú domácnosť" zažívajú vo svojom každodennom živote, napríklad Petra Slezáková, autorka portálu Zero Waste Slovakia alebo Branislav Moňok z Priateľov Zeme – SPZ.

"Aj na závažné problémy existujú jednoduché a lacné riešenia. Ľuďom chceme ukázať, ako môže každý z nás pomáhať životnému prostrediu. Predchádzať vzniku odpadov, triediť ich a kompostovať dokáže každý, stačí len chcieť. Nestrašíme ľudí zákonmi, len ich motivujeme," konštatoval Moňok, ktorého trojčlenná domácnosť dlhodobo produkuje menej ako desať kilogramov odpadu ročne. Odmenou je podľa neho pri takejto činnosti dobrý pocit, čisté svedomie, ale aj nejaké ušetrené peniaze.

Premietania filmu s diskusiami sa budú konať v kultúrnych centrách či kinách v Bratislave (26.2.), Košiciach (7.3.), Banskej Bystrici (14.3.), Prievidzi (15.3.) a Žiline (22.3.), ako aj na niekoľkých fakultách vysokých škôl.