Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Herečka Jana Nagyová, alias princezná Arabela jubiluje

Jana Nagyová, archívna snímka. Foto: Wikipedia

V osobnom živote by sa bývalej talentovanej a známej herečke niekedy zišiel Arabelin čarovný prsteň.

Komárno/Bratislava 9. januára (TASR) - Bývala slovenská herečka Jana Nagyová, známa ako princezná Arabela z rovnomenného seriálu, bude mať v stredu 9. januára 60 rokov.

Keď sa povie Jana Nagyová, mnohí televízni diváci si spomenú na úspešný český rozprávkový seriál režiséra Václava Vorlíčka Arabela (1980). Len málokto však vie, že k úlohe Arabely sa temperamentná a šarmantná slovenská herečka dostala v podstate náhodou. Pôvodne mala Arabelu stvárniť česká herečka Libuše Šafránková, ale tá úlohu zo zdravotných dôvodov odmietla a Janu Nagyovú napokon len nadabovala.

Ešte pred Arabelou dala Jana Nagyová o sebe vedieť účinkovaním v obľúbenom trojdielnom komediálnom filme Martina Ťapáka Sváko Ragan z roku 1976 a v českom kriminálnom filme z roku 1979 Smrt stopařek, ktorý režíroval Jindřich Polák.

Jana Nagyová, sa narodila 9. januára v Komárne. Od detstva sa venovala amatérsku divadlu. V roku 1978 absolvovala spev a hru na klavír na bratislavskom Konzervatóriu. Ešte v tom istom roku sa stala členkou vtedajšieho Poetického súboru Novej scény v Bratislave, v ktorom účinkovala do roku 1988.

Svoju ženskú príťažlivosť a pôvab uplatnila na divadelných doskách Poetické súboru Novej scény napríklad v úlohe Konferencierky a Speváčky v hudobno-poetickom pásme Všade vonia žena, alebo v postave Mony z hry Fatamorgána. Medzi jej dramaticky vážnejšie postavy možno napríklad zaradiť Lenočku z hry Šľachtické hniezdo, alebo Katarínu z Ostrovského hry Búrka.

Okrem výrazne divácky úspešnej Arabely si Jana Nagyová zahrala väčšie či menšie postavy v ďalších obľúbených televíznych filmoch a seriáloch ako napríklad: Triptych o láske (TV film, 1980), Nebezpečné známosti (TV film, 1980), Bičianka z doliny (TV film, 1981), Chlap prezývaný Brumteles (TV film, 1982), Lekár umierajúceho času (TV seriál, 1983), Alžbetin dvor (TV seriál, 1986), alebo v česko-poľskom koprodukčnom filme Pražské tajemství z roku 1988.

Kariéru herečky ukončila z rodinných dôvodov v roku 1988. Možný herecký návrat Jany Nagyovej sa rysoval počiatkom 90. rokov minulého storočia, kedy sa režisér Václav Vorlíček rozhodol nakrútiť pokračovanie úspešného seriálu Arabela s názvom Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993). Do úlohy princeznej Arabely však napokon obsadil českú herečku Miroslavu Šafránkovú.

V osobnom živote by sa bývalej talentovanej a známej herečke niekedy zišiel Arabelin čarovný prsteň. Prvýkrát sa totiž vydala ako 22-ročná za hokejového trénera Miroslava Kuboviča, s ktorým mala dcéru Janu. Ich manželstvo skončilo smrťou hokejového trénera, ktorý mal vážne problémy s alkoholom. Druhýkrát sa vydala za nemeckého podnikateľa Haralda Schlegela, s ktorým mala syna Haralda. Kvôli manželovi sa odsťahovala do Nemecka a vzdala sa aj hereckej kariéry. V prvej polovici 90. rokov 20. storočia sa druhé manželstvo Jany Nagyovej skončilo rozvodom z dôvodu vážnych zdravotných problémov dcéry Jany z prvého manželstva a veľkej pracovnej vyťaženosti manžela. Po rozvode sa usadila v Prahe a pokúšala sa podnikať v oblasť kozmetiky. Tretíkrát sa vydala vo veku štyridsaťtri rokov za nemeckého podnikateľa Toniho Pulma, s ktorým má dcéru Sophie Emmu. V súčasnosti žije s rodinou v nemeckom Elsdorfe.