Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

REKORD: Hug Day 2017 prilákal doteraz najviac dobrovoľníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Slovenskí organizátori preniesli Deň objatí aj za hranice Slovenska, tento rok sa uskutočnil v desiatich krajinách sveta.

Bratislava 27. júna (TASR) – Objímanie pre radosť a úsmev bolo cieľom šiesteho ročníka Medzinárodného dňa objatí – Hug Day 2017, ktorý sa v pondelok (26.6.) uskutočnil v nemocniciach, školách, škôlkach, na úradoch či v uliciach viac ako 30 slovenských miest. Prilákal doteraz najviac, vyše tisíc dobrovoľníkov a organizátori zaznamenali aj nový rekord. TASR o tom informoval koordinátor Hug Day Jaroslav Dodok.

"Sme príjemne prekvapení z toho, že mladým ľuďom nezáleží len na sebe, ale aj na druhých ľuďoch. Nečakali sme, že sa prihlási tak veľa dobrovoľníkov," zhodnotil podujatie Dodok.

Dobrovoľníci s tabuľkami v rukách podľa jeho slov ponúkali objatie, nezdržiavali sa len na námestiach. Napríklad na Kysuciach objímali aj v parkoch, obchodoch či nemocnici. "Nikdy som si neuvedomil, že objatie má až takú silu. Predavačke v obchode, ktorá mala od rána zlý deň, sme zlepšili náladu. Prekvapili ma aj plačúci bezdomovci, ktorí boli dojatí, že sme ich nemali problém objať," poznamenal kysucký organizátor podujatia Lukáš Hrošovský.

V Banskej Bystrici sa objatí dočkal primátor mesta aj zamestnanci mestského úradu. Na Námestie SNP prišlo spolu 56 dobrovoľníkov, čo predstavuje nový bystrický rekord v počte 'huggerov'. "Reakcie Bystričanov na Deň objatí boli rôzne. Niektorí sa na nás už vopred tešili, mávali nám z diaľky a rozbehli sa nám rovno do náručia. Iní boli prekvapení a trochu hanbliví," priblížil Dodok.

Slovenskí organizátori preniesli Deň objatí aj za hranice Slovenska, tento rok sa uskutočnil v desiatich krajinách sveta. "Dobrovoľníci v zahraničí sú z myšlienky podujatia nadšení. Napríklad v Hongkongu je pre nich ťažké vydržať celý rok, preto rozdávajú objatia trikrát ročne," prezradila Norika Bělousovová, ktorá komunikuje so zahraničnými organizátormi.

Siedmy ročník Dňa objatí sa podľa organizátorov uskutoční 27. júna 2018.