Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Kocúr Bublik má politické ambície, chce byť poslancom v Jekaterinburgu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Nancy Paquin

Nateraz zverejnený politický program kocúra sa sústredí len na dva body: zníženie cien za mačacie jedlo a zákaz sterilizácie kocúrov.

Jekaterinburg 24. apríla (TASR) - Trojmesačný kocúr Bublik sa rozhodol vstúpiť do ruskej politiky. Uchádza sa o kreslo poslanca vo voľbách do miestnej samosprávy v štvrtom najväčšom meste Jekaterinburg.

"Jednoznačne vo voľbách zvíťazí. Nie je pravičiar ani ľavičiar a ani nikdy nevstúpi do žiadnej strany," konštatoval hovorca zvieracieho kandidáta Ivan Kolotovkin, citovaný agentúrou RIA Novosti.

Mača ohlásilo vstup do politiky na obľúbených sociálnych sieťach Vkontakte a Facebook. Ako povedal Kolotovkin, ktorý je popri funkcii hovorcu i majiteľom kocúra, za niekoľko hodín mal v pondelok približne 200 priaznivcov, ktorých počet rýchlo rástol.

V Jekaterinburgu sa v rámci predvolebnej kampane uskutoční aj stretnutie podporovateľov Bublika, čo v ruštine znamená praclík. Nateraz zverejnený politický program kocúra sa sústredí len na dva body: zníženie cien za mačacie jedlo a zákaz sterilizácie kocúrov.

Hovorca kandidáta však prisľúbil, že kocúr bude usilovne študovať politické debaty a návrhy svojich podporovateľov, aby mohol vytvoriť program osožný nielen zvieratám, ale aj človeku.

Bublik, biely kocúr s čiernym ňufákom, chce kandidovať vo voľbách, ktoré sa v Jekaterinburgu, hlavnom meste Sverdlovskej oblasti v Uralskom federálnom okruhu, uskutočnia v marci 2013.

Bublikov majiteľ neskrýva skutočnosť, že ho inšpiroval osemročný mainský mývalý kocúr Hank, ktorý kandiduje ako nezávislý na senátora v rodnom americkom štáte Virgínia. Tieto voľby sa uskutočnia už v novembri.

Ani Hank, ani Bublik nie sú pritom prvými zvieratami, ktoré sa usilujú o vstup do politiky. Predtým v roku 2010 na texaského guvernéra kandidoval pes Woodrow - a ešte predtým, v roku 2002, vo voľbách do Kongresu i fenka Percy. Obaja neúspešne.

Azda najznámejší, i keď historicky sporný, je prípad obľúbeného koňa rímskeho cisára Caligulu, ktorý sa údajne stal senátorom v 1. stor. n.l.