Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Tanečníci a baleťáci majú Medzinárodný deň tanca

Ilustračné foto Foto: JVS Group

V tomto roku prvýkrát Medzinárodný divadelný inštitút zostavil trojdňový umelecký program s lokálnymi a medzinárodnými predstaveniami v spojení so vzdelávacími aktivitami.

Paríž 29. apríla (TASR) - V tomto roku prvýkrát Medzinárodný divadelný inštitút (ITI) zostavil trojdňový umelecký program s lokálnymi a medzinárodnými predstaveniami v spojení so vzdelávacími aktivitami. Spomedzi týchto podujatí ITI na svojej webovej stránke pozýva na tvorivé dielne, fóra aj prednášky pre študentov. To všetko tvorí súčasť Medzinárodného dňa tanca. Pripadá na 29. apríla a jeho hlavné oslavy sa v tomto roku uskutočnia v Šanghaji. K podujatiam sa pripojí aj Slovensko.

Spolu s Organizáciou Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vyzval ITI tanečné súbory všade na svete, aby v spolupráci s medzinárodne renomovanými tanečníkmi pripravili podujatia k tomuto dňu.

Posolstvo k tohtoročnému Medzinárodnému dňu tanca v Paríži napísala Trisha Brownová, americká tanečníčka, choreografka a umelecká riaditeľka súboru Trisha Brown Company, ktorá vo veku 80 rokov zomrela 18. marca tohto roku v americkom meste San Antonio.

Okrem posolstva, ktoré pripravuje UNESCO spolu s ITI, vydávajú v Kanade od roku 2005 domáci tanečníci a choreografi vlastné posolstvo. V tomto roku ho prednesie Roger Sinha, tanečník, umelecký riaditeľ a choreograf montrealskej spoločnosti Sinha Danse.

Ľudia tancujú pri rôznych výročiach a na rôznych miestach, na oslavách narodenín, na svadbách, na ulici, v sálach, na scéne i v zákulisí, aby vyjadrili radosť, ale aj smútok. Tanec sa považuje za univerzálny jazyk, možno ho pokladať za svojského vyslanca mieru, rovnosti a tolerancie vo svete.

O vznik Medzinárodného dňa tanca sa v roku 1982 svojou iniciatívou zaslúžil Medzinárodný výbor tanca, ktorý je súčasťou Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI). Termín 29. apríla zakladatelia vybrali v spojitosti s dňom narodenia zakladateľa moderného baletu, francúzskeho tanečníka Jeana-Georgea Noverra (29. apríl 1727 - 19. október 1810).

Cieľom Medzinárodného dňa tanca a posolstva je združiť všetkých, ktorí v danej oblasti pracujú, vzdať tancu poctu, osláviť jeho univerzálnosť a prekročením všetkých politických, kultúrnych a etnických bariér zjednotiť ľudstvo v priateľstve a mieri - okolo tanca.

Medzinárodný divadelný inštitút je mimovládna organizácia, ktorú v roku 1948 v Prahe založili UNESCO a členovia medzinárodnej divadelnej komunity. Cieľom ITI je podporovať medzinárodné výmeny v oblasti teoretického i praktického poznania divadelného, dramatického a lyrického umenia i tanca. Tým chce ITI prispieť k posilneniu mieru a priateľstva medzi národmi, k prehĺbeniu tvorivej spolupráce medzi všetkými, čo pôsobia v oblasti divadelného umenia.