Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Gigantickú sochu prvého čínskeho cisára sfúkol z podstavca vietor

Socha Čchin Š' Chuanga, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Socha s výškou 19 metrov a hmotnosťou šesť ton sa nachádza v provincii Šan-tung na východe krajiny. Pri incidente, ktorý sa odohral počas víkendu, sa nikto nezranil.

Peking 10. apríla (TASR) - Gigantickú bronzovú sochu prvého čínskeho cisára Čchin Š' Chuanga sfúkol z kamenného podstavca silný vietor. Socha s výškou 19 metrov a hmotnosťou šesť ton sa nachádza v provincii Šan-tung na východe krajiny. Pri incidente, ktorý sa odohral počas víkendu, sa nikto nezranil.

Skulptúra dopadla na tvár, niekoľko metrov od piedestálu. Krátko nato prišli na miesto mobilné žeriavy, pomocou ktorých sochu vrátili na pôvodné miesto. Socha je zvnútra dutá a vystužená kovovou štruktúrou. Nachádza sa pri meste Pin-čou, osadili ju v roku 2005 s cieľom prilákať turistov do miestneho letoviska.

Rozsah poškodenia sochy nebol bezprostredne známy, informovala v pondelok stanica BBC.

Čchin Š' Chuang bol zakladateľom dynastie Čchin. Pripisuje sa mu zjednotenie väčšiny vnútrozemia súčasnej Číny v rokoch 221-206 pnl. Dal tiež postaviť prvé úseky Veľkého čínskeho múru. Jeho hrobka je domovom svetoznámej terakotovej armády - vyše 8000 bojovníkov, ktorí panovníka mali chrániť po smrti.