Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Chuť Francúzska ponúkne desať slovenských reštaurácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Podujatie sa každoročne koná v mesiaci marec, ktorý je venovaný frankofónii, oslave francúzskeho jazyka a kultúry.

Bratislava 18. marca (TASR) – V celosvetovom zozname reštaurácií, v ktorých 21. marca možno zažiť Chuť Francúzska (Gout de France), je aj desiatka slovenských. Večeru „a la française“ budú podávať v troch košických reštauráciách, taktiež v Trenčíne, Spišskej Novej Vsi, Poprade, Kežmarku, Bratislave, ale aj v Mojmírovciach a Lozorne na Záhorí.

"Šéfkuchári ponúknu vo svojich reštauráciách francúzske menu spolu s tradičným francúzskym aperitívom, predjedlo, hlavné jedlo, francúzsky syr, dezert a francúzske vína,“ uviedla v súvislosti s piatym ročníkom podujatia Bronislava Sinčáková z tlačového oddelenia Veľvyslanectva Francúzskej republiky na Slovensku.

Projekt Chuť Francúzska inicioval francúzsky šéfkuchár Alain Ducasse a Ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Francúzska s cieľom osláviť francúzsku gastronómiu. Podujatie sa každoročne koná v mesiaci marec, ktorý je venovaný frankofónii, oslave francúzskeho jazyka a kultúry.  

"Okrem zúčastnených reštaurácií v 150 krajinách sveta pozývajú na večeru „a la française" aj zastupiteľské úrady FR. Veľvyslanec Francúzska na Slovensku, Christophe Léonzi pozýva objaviť chuť Francúzska osobnosti slovenského politického a kultúrneho života.