Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Chorobnosť na chrípku v BBSK mierne klesá, vyskytol sa ale prípad SARI

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ochorenia na ARO v tomto týždni najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, deti základných škôl, pomerne vysoká chorobnosť je medzi najmenšími deťmi do piatich rokov.

Banská Bystrica 24. marca (TASR) - Akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) je v Banskobystrickom kraji o niečo menej, ako pred týždňom. ARO je menej o 16 percent a CHPO o necelých desať percent. Regionálny úrad verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaevidoval ale jeden prípad ochorenia na SARI u dospelého muža z okresu Poltár.

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová, klinické príznaky ochorenia u tohto muža boli teplota, bolesti hlavy, sťažené dýchanie, neskôr strata vedomia. "Hospitalizovaný bol na ARO, kde ho napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. Pacient nebol očkovaný proti chrípke. Z nosohltanového výteru bol potvrdený vírus chrípky A," uviedla.

Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, evidujú v tomto týždni v absolútnych číslach takmer 5300 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1614 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Čo sa týka CHPO, evidujú 551 prípadov, čo je chorobnosť 159 na 100.000 obyvateľov. Štatistiku urobili na základe hlásení 61 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov pre dospelých.

Počet chorých na ARO v absolútnych číslach je v 12. kalendárnom týždni najvyšší v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Zvolen. Čo sa týka chrípky, najviac pacientov je v okresoch Lučenec, Krupina a Banská Štiavnica. Z dôvodu zvýšenej chorobnosti na ARO a CHPO bola zatvorená jedna MŠ v Lučenci.

Ochorenia na ARO v tomto týždni najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, deti základných škôl, pomerne vysoká chorobnosť je medzi najmenšími deťmi do piatich rokov. Najnižšia chorobnosť je medzi seniormi. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku.