Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Chaty a chalupy konkurujú moru, Slováci trávia leto majstrovaním

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Prednosť mali zahraničné dovolenky v luxusných destináciách, či v tradičnom Grécku alebo Chorvátsku. Slováci však opäť objavujú chalupárčenie.

Bratislava 27. júna (TASR) – Ešte pred desiatimi rokmi odsúvali Slováci v lete chaty a chalupy na druhé miesto. Prednosť mali zahraničné dovolenky v luxusných destináciách, či v tradičnom Grécku alebo Chorvátsku. Slováci však opäť objavujú chalupárčenie. Mnohí z nich radšej letné dni venujú majstrovaniu a úpravám svojich letných sídiel a na dovolenku k moru vyrazia napríklad až na jeseň. Potvrdzujú to aj predajné dáta spoločnosti Home Credit Slovakia.

"Tomuto trendu čiastočne nahráva aj súčasná ekonomická situácia. Zatiaľ čo ceny rastú, platy zostávajú rovnaké. Ľudia viac šetria a na zahraničnú dovolenku necestujú každoročne, ale napríklad len raz za dva roky. Módou sa stali aj jesenné dovolenky mimo hlavnej sezóny, na ktorých si dovolenkári môžu užiť teplo a exotiku za priaznivejšie ceny," vysvetľuje analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub.

Ako alternatívu ľudia často volia práve svoje chaty a chalupy. Návrat chalupárčenia navyše súvisí s ďalšou typickou slovenskou záľubou majstrovaním, ktoré sa s príchodom teplých mesiacov každoročne stáva takmer národným športom. Potvrdzujú to aj štatistiky nákupu na splátky. Podľa nich ľudia tento rok minuli na záhradnú techniku o 12 % viac ako vlani.

"Ľudia sa do zveľaďovania svojich letných sídiel pustili naozaj vo veľkom. V tomto roku vidíme omnoho väčší záujem o elektrické náradie, stavebné materiály alebo aj kotly, ktorých predaj rastie trikrát rýchlejšie ako predaj zájazdov. Ľudia chcú moderne vybavené chaty, o ktoré sa nebudú musieť príliš starať a budú skvele fungovať," hovorí riaditeľ obchodnej siete Home Credit Slovakia Miloš Drančák.

Chalupári tak vylepšujú svoje letné sídla s cieľom získať rovnaké pohodlie ako doma. Zatiaľ čo pred dvadsiatimi rokmi bola hlavnou požiadavkou funkčnosť, dnešným chalupárom záleží aj na tom, aby interiér aj okolie stavby boli krásne a upravené. "Stačí sa pozrieť na to, ako dobre idú obchodníkom na odbyt elegantné krbové kachle na drevo, dizajnové dvere, vonkajšie svietidlá alebo najrôznejšie interiérové doplnky," dodal Drančák.