Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Budúcnosť miest je v zavádzaní progresívnych technológií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mestá sa stávajú chytrými vtedy, keď sú po identifikácii problémov schopné reagovať a realizovať opatrenia, ktoré uľahčujú ľuďom život. A tiež vtedy, keď zjednodušujú a zrýchľujú spôsob platenia.

Bratislava 24. mája (TASR) - Európska smernica o platobných službách PSD2, ktorá začala platiť 13. januára, umožňuje ďalšie rozširovanie služieb a s tým spojených platieb. Postupne sa bude prechádzať na oblasti, v ktorých sa prejde úplne na bezhotovostné platby. Pôjde napríklad o výber miestnych poplatkov za vstup do mesta s autom či parkovanie a pod. Aj tieto témy preberali vo štvrtok v Bratislave na konferencii zorganizovanom Združením platobných kariet (ZBK), ktorá sa venovala rozvoju tzv. smart cities.

Mestá sa stávajú chytrými vtedy, keď sú po identifikácii problémov schopné reagovať a realizovať opatrenia, ktoré uľahčujú ľuďom život. A tiež vtedy, keď zjednodušujú a zrýchľujú spôsob platenia. "Napríklad pri kúpe lístka už ľudia nebudú musieť vyberať platobné karty, postačí im priložiť prívesok či hodinky. A rovnako, ak niekto navštívi v meste tri múzeá, mesto tieto dáta spracuje a na základe toho mu ponúkne podobné atrakcie v meste či okolí, z čoho má výhody ako mesto, tak aj klient," vraví člen výkonného výboru Združenia pre bankové karty Patrick Melioris, ktorý je odborným garantom konferencie.

O tom, ako sa mesto Kolín postupne mení na chytré mesto, hovoril zástupca primátora Kolína Michael Kašpar. Podľa jeho slov preferujú funkčné a účelové riešenia, pri ktorých sú presvedčení, že budú prínosom pre obyvateľov, úradníkov a v najlepšom prípade pre obidve skupiny zároveň.

"Mestá rastú a aby dokázali zvládnuť nápor počtu obyvateľov a s tým súvisiace vyššie nároky na dopravu, energetiku, spotrebu vody či odpadové hospodárstvo, budú musieť dostať vlastný mozog. Pri budovaní smart miest je absolútne kľúčová digitalizácia, vytvorenie komplexného a výkonného ekosystému, ktorý zabezpečí rozumné fungovanie mesta v rôznych úrovniach," uviedol František Jungr z kartovej spoločnosti Visa s tým, že ich cieľom je integrovať platby do všetkých procesov tak, aby nebola spotrebiteľom vnímaná ako bariéra, ale skôr ako neviditeľná súčasť riešenia.