Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pred 35 rokmi sa lady Diane a princovi Charlesovi narodil William

Kate, vojvodkyňa z Cambridgea, princezná Charlotte, princ George a princ William, archívne foto. Foto: TASR/AP

Je v poradí druhým následníkom na britský kráľovský trón.

Londýn 20. júna (TASR) - Britský princ William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor, vojvoda z Cambridge, knieža zo Strathearnu a barón z Carrickfergusu, ktorý v súčasnosti patrí medzi najobľúbenejších členov kráľovskej rodiny, sa dnes dožíva 35 rokov.

Princ William sa narodil 21. júna 1982 v Nemocnici sv. Márie v Paddingtone v Londýne ako najstarší syn britského následníka trónu Charlesa Philipa Arthura Georgea, princa z Walesu, a jeho prvej manželky Diany Frances Spencerovej, princeznej z Walesu.

Je v poradí druhým následníkom na britský kráľovský trón. Prvým je jeho otec Charles, princ z Walesu, tretím následníkom trónu sa stal 22. júla 2013 jeho syn George Alexander Louis, princ z Cambridge, ktorý z následníckej línie odsunul Williamovho brata Henryho (Harryho) Charlesa Alberta Davida, princa z Walesu.

Pokrstený bol princ William 4. augusta 1982 arcibiskupom z Canterbury v Buckinghamskom paláci. Meno dostal po bratrancovi svojho otca, princovi Williamovi z Gloucesteru, ktorý tragicky zahynul v roku 1972 a s ktorým mal jeho otec princ Charles veľmi dobrý vzťah.

Vzdelanie získal na Wetherby School v Londýne, neskôr na Ludgrove School v Berkshire (1990-1995) a Eton College vo Windsore (1995-2000). Na jeseň v roku 2000 strávil princ William ako dobrovoľník organizácie Releigh International desať týždňov na juhu Čile, v odľahlej oblasti Patagónie. Tu okrem sparťanského ubytovania, musel plniť aj také úlohy, akými bolo napríklad čistenie toaliet.

Pred nástupom na univerzitu v škótskom meste St. Andrews si vybral rok voľna a spoznával svet. V marci 2001 odcestoval do Afriky, kde strávil 3,5 mesiaca pozorovaním prírody a štúdiom ochrany životného prostredia či konzervačnými prácami na typickom africkom safari.

V júli 2001 zverejnil svoje rozhodnutie nepoužívať oficiálny titul Jeho kráľovská výsosť. Princovým želaním bolo aj to, aby ho netitulovali sir a aby sa pri stretnutí s ním nikto neklaňal. Takto sa princ pripravil na štvorročné štúdium dejín umenia na škótskej Univerzite v St. Andrews, na ktorú nastúpil v septembri 2001. V análoch univerzity, na ktorej študoval dejiny umenia a neskôr aj geografiu, figuroval len ako William Wales.

Univerzitu v St. Andrews absolvoval v roku 2005, pričom získal titul Master of Arts. Ide o najvyšší akademický titul, aký sa kedy podarilo následníkovi britského trónu získať. O rok neskôr nastúpil ako kadet na 44-týždňový kurz do Kráľovskej vojenskej akadémie v Sandhurste (Royal Military Academy Sandhurst).

Napriek jeho snahe - pripojiť sa k britským vojenským silám v Iraku - to vojenskí predstavitelia zavrhli. Princa Williama ako kadeta slávnostne vyradili 15. decembra 2006, pričom to bola preňho vyslovene rodinná záležitosť: kadetom sa prihovorila jeho stará mama, britská kráľovná Alžbeta II., a salutoval im jeho otec, princ Charles.

Pilotný výcvik absolvoval princ William v Kráľovskom letectve (Royal Air Force, RAF) v roku 2008 a v tom istom roku absolvoval pobyt aj v Kráľovskom námorníctve (Royal Navy), čím získal skúsenosti vo všetkých troch ozbrojených zložkách – pozemnej, leteckej a námornej.

V roku 2010 princ William absolvoval výcvik pilota vrtuľníka vo vyhľadávacích a záchranných silách RAF. Keď sa v novembri 2011 v Írskom mori pri pobreží Walesu potopila nákladná loď Swanland s nákladom 3000 ton vápenca, britského princa Williama, spolupilota pátracieho a záchranného vrtuľníka RAF, vyslali vo víchrici na misiu. Ruský veľvyslanec v Británii Alexandr Jakovenko neskôr pochválil úsilie princa a jeho kolegov z RAF pri záchrane ruských členov posádky potopenej nákladnej lode.

V marci 2012 bol princ William ako pilot vrtuľníka kráľovských vzdušných síl nasadený na Falklandské ostrovy, kde absolvoval pátracie a záchranné akcie na rozľahlom súostroví, pozostávajúcom zo 704 ostrovov. V rámci svojej vojenskej služby - do septembra 2013 - sa zúčastnil na vyše 150 vojenských operáciách. V júli 2015 začal lietať aj ako pilot vrtuľníka leteckej záchrannej služby East Anglian Air Ambulance.

Rodičia princa Williama sa rozviedli 28. augusta 1996. Keď mal 15 rokov, jeho matka, princezná Diana, 31. augusta 1997 zahynula pri dopravnej nehode v Paríži.

Po osemročnom vzťahu sa 29. apríla 2011 princ William oženil vo Westminsterskom opátstve v Londýne s Catherine (Kate) Elizabeth Middletonovou, s ktorou sa zoznámili počas štúdií na Univerzite v St. Andrews. Obaja sobášom získali tituly vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge, ktoré udelila novomanželom ako sobášny dar kráľovná Alžbeta II.

Princ William a princezná Kate majú spolu dve deti – syna Georgea Alexandra Louisa, princa z Cambridge (narodeného 22. júla 2013), a dcéru Charlotte Elizabeth Dianu, princeznú z Cambridge (narodenú 2. mája 2015).