Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Londýne po prvý raz za 200 rokov vystavili klenoty Márie Antoinetty

Mária Antoinetta. Foto: TASR

V novembri sa uskutoční ich dražba, pričom pôjde o jednu z najvýznamnejších aukcií kráľovských šperkov v dejinách.

Londýn/Paríž 20. októbra (TASR) - Klenoty poslednej francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty, ktoré verejnosť nemala možnosť vidieť vyše dve storočia, vystavili v piatok v Londýne - predtým, ako sa v novembri uskutoční ich dražba. Pôjde o jednu z najvýznamnejších aukcií kráľovských šperkov v dejinách, informuje stanica France 24.

Klenoty boli tajne odvezené z Paríža v roku 1791 vo virvare francúzskej buržoáznej revolúcie a odvtedy boli v súkromnom vlastníctve kráľovniných príbuzných.

Kolekciu patriacu talianskej kráľovskej burbónsko-parmskej dynastii ponúkne 14. novembra na dražbe v Ženeve britský aukčný dom Sotheby's. V jeho londýnskom ústredí vystavili kolekciu desiatich klenotníckych artefaktov, ktoré vlastnila Mária Antoinetta do svojej smrti.

Poslednú francúzsku kráľovnú popravili na gilotíne v Paríži v októbri 1793. Panovníčka mala 37 rokov.

"Jej meno sprevádza romantika, kúzlo a univerzálnosť, pretože ona predstavuje sofistikovanosť starého režimu. Ona ním je. Je to dražba 21. storočia - pretože ako tromfnete Máriu Antoinettu? Takisto preto, že tie šperky sú veľmi ojedinelé, nezachovalo sa z nich veľa," povedal špecialista aukčného domu na klenoty Andres Correal.

"Cena samotných diamantov je veľmi nízka, ale ide o ich citovú a historickú hodnotu," uviedol pre francúzske médiá ďalší špecialista Sotheby's, Benoit Repellin.

Keď sa francúzsky kráľ Ľudovít XVI. a jeho manželka Mária Antoinetta so svojimi deťmi v marci 1791 pokúsili utiecť pred buržoáznou revolúciou, kráľovské šperky tajne prepašovali z krajiny do poručníctva dôverníka v Bruseli.