Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kate odviezli do pôrodnice, začala rodiť

Manželka britského princa Williama Kate Foto: TASR/AP

Dieťa Kate a Williama bude v poradí tretím následníkom trónu v Británii - po princovi Charlesovi a Williamovi. Predpokladá sa, že nakoniec bude kráľom alebo kráľovnou.

Londýn 22. júla (TASR) - Manželku britského princa Williama, vojvodkyňu z Cambridgea, dnes v počiatočnom štádiu pôrodu previezli do londýnskej Nemocnice svätej Márie, oznámil britský kráľovský palác.

Kate by mala porodiť v súkromnej časti nemocnice Lindo Wing, kde princezná Diana porodila Williama a jeho mladšieho brata, princa Harryho, uviedla tlačová agentúra AP.

Dieťa Kate a Williama bude v poradí tretím následníkom trónu v Británii - po princovi Charlesovi a Williamovi. Predpokladá sa, že nakoniec bude kráľom alebo kráľovnou.


Galéria: Británia žije v očakávaní narodenia kráľovského potomka





Tím lekárov, ktorí budú Kate rodiť, vedie kráľovský gynekológ Marcus Setchell. Ide o prvé dieťa páru, ktorý sa v roku 2011 zosobášil po dlhom dvorení.




Desať tradícií okolo narodenia a výchovy detí v kráľovskej rodine


Britský princ William a jeho manželka Catherine sú novými tvárami stáročnej inštitúcie, ktorá zachováva dávne tradície a súčasne kráča s časom. Prinášame prehľad desiatich vecí, ktoré sa v britskej kráľovskej rodine zmenili v súvislosti s pôrodmi a výchovou detí v uplynulých rokoch.

1. Domáci pôrod

Väčšina ľudí dnes považuje za normálny pôrod v nemocnici, ale pred zopár desaťročiami sa kráľovské deti, rovnako ako deti bežných občanov, rodili doma.

Kráľovná Alžbeta II. sa narodila v súkromnom rodinnom dome v Londýne, na Bruton Street 17 a svojich synov Charlesa, Andrewa a Edwarda porodila v Buckinghamskom paláci. Jej jediná dcéra Anne prišla na svet v paláci Clarence House.

To sa zmenilo v 80. rokoch, kedy princezná Diana porodila oboch synov, Williama i Harryho, v súkromnom krídle nemocnice St. Mary's v Londýne, kde rodí aj Williamova manželka Catherine.

2. Domáca škola

Kráľovské deti sa vzdelávali doma. Kráľovnú vyučoval jej otec, učitelia a vychovávateľky, nikdy sa nedostala medzi bežné deti na základnej, strednej či vysokej škole.

Jej syn princ Charles bol prvým kráľovským dieťaťom, ktoré začalo chodiť do školy a William a Catherine už oba navštevovali nezávislé školy, ako bude istotne aj ich dieťa.

3. Otec na pôrodnej sále

Princ William povedal, že "má plne v úmysle" zotrvať pri Kate v jej ťažkej hodine, v súlade s očakávaniami moderných rodičov. Ide v šľapajach svojho otca Charlesa, ktorý sa v liste svojej krstnej mame Patrícii Brabourneovej priznal, že mal zo svojej prítomnosti pri pôrode obrovskú radosť.

Keď začala rodiť jeho mama, budúca kráľovná, jej manžel princ Philip išiel hrať squash, pretože nevládal z nervozity obsedieť.

4. Člen vlády ako svedok pri pôrode

Začiatkom 20. storočia aj predtým zvyk diktoval, že pri príchode člena kráľovskej rodiny na svet musí byť prítomný zástupca vlády. Keď sa v roku 1926 narodila kráľovná Alžbeta, medzi lekármi bol pri pôrode aj minister vnútra.

Terajšia ministerka vnútra, Theresa Mayová, povedala, že vtedy bol svedok potrebný, aby "dokázal, že ide o kráľovského potomka a nie nejaké prepašované dieťa". Túto prax zrušil už kráľ Juraj VI.

5. Počet mien

Väčšina členov kráľovskej rodiny má tri alebo štyri krstné mená, zvyčajne na počesť bývalých monarchov či príbuzných. Kráľovná Alžbeta II. sa celým menom volá Alžbeta Alexandra Mary po mame, starej mame a prababke, princ William je celým menom William Arthur Philip Louis.

Podľa stávkových kancelárií by sa jeho potomok mohol volať Alexandra Charlotte Alžbeta, ak to bude dievča, alebo George či James v prípade chlapca. V oboch prípadoch môže stanovenie mena chvíľu trvať, keď sa narodil William, meno zverejnili až po týždni.

6. Priezvisko

Monarchovia nepotrebujú priezvisko. Dieťa princa Williama a Catherine bude mať titul Jeho či Jej kráľovská výsosť princ či princezná (meno) z Cambridge. Ak je treba, členovia kráľovskej rodiny môžu použiť priezvisko Mountbatten-Windsor, ktoré v roku 1960 schválili pre všetky deti kráľovnej.

7. Krstiny

Kráľovské deti absolvujú krstiny niekoľko dní až týždňov po narodení a je niekoľko miest, ktoré prichádzajú do úvahy. Kráľovnú krstili v súkromnej kaplnke v Buckinghamskom paláci, zatiaľ čo Williama i jeho otca Charles pokrstili v Hudobnej izbe paláca.

8. Podstavec s oznamom verzus Twitter.

Kráľovský palác tradične oznamuje narodenie dieťaťa svetu so starobylým pôvabom. Posol dovezie správu z nemocnice autom do Buckinghamského paláca na papieri, kde je uvedené pohlavie dieťaťa, jeho váha a čas narodenia. Tento oznam je potom vyvesený na drevenom podstavci pred palácom, aby si ho mohol každý prečítať.

V minulosti zverejňoval správu o narodení kráľovského potomka rozhlas, dnes ho nahradil internet a sociálne médiá. Len čo vyvesia oznam pred palácom, zverejnia správu na sociálnych sieťach.

9. Pestúnka

William a Catherine sa nevyjadrili, či si najmú pestúnku, aby im pomáhala so starostlivosťou o dieťa. Mnohí očakávajú, že budú viac rodičmi ako predchádzajúce kráľovské generácie a tiež sa očakáva, že novopečenej matke budú pomáhať jej rodičia, Michael a Carole Middletonovci.

V minulosti mali pestúnky v kráľovskej rodine veľký význam. Princ Charles mal vrelý vzťah k svojim pestúnkach a známa bola aj pestúnka Williama a Harryho, Tiggy-Leggeová-Bourkeová, dokonca sa o nej často písalo v správach.

10. Privítanie s delovými salvami

Niektoré veci sa však nemenia. Privítanie narodenia kráľovského potomka 62 salvami z dela z londýnskeho Toweru a 41 salvami z Green parku pri Buckinghamskom paláci bude celkom rovnaké, ako keď sa narodili predchádzajúce deti v rodine.
.