Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Harry a Meghan si povedia áno dnes na Windsorskom zámku o 13.00 h

Na archívnej snímke britský princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markleová. Foto: TASR/AP

Britský denník The Sun zverejnil podrobný harmonogram kráľovskej svadby.

Londýn 19. mája (TASR) - V sobotu sa na Windsorskom zámku vzdialenom 40 kilometrov západne od britskej metropoly Londýn koná dlhoočakávaná svadba britského princa Harryho a americkej herečky Meghan Markleovej.

Britský denník The Sun zverejnil podrobný harmonogram kráľovskej svadby:

7.00 h - uzatvoria väčšinu ciest vo Windsore; niektoré cesty uzavreli už v piatok
10.30 h - 12.00 h - vo Windsorskom zámku sa začne schádzať verejnosť a pozvaní hostia
12.20 h - 12.59 h - príchod členov kráľovskej rodiny
13.00 h - začne sa hodinový svadobný obrad Harryho a Meghan v Kaplnke sv. Juraja
14.05 h - novomanželia sa vydajú na kočový sprievod ulicami Windsoru, po ktorom bude nasledovať slávnostný obed (do 16.30 SELČ)
18.00 h - kráľovská svadobná recepcia, na ktorej sa zúčastní zhruba 200 najbližších priateľov a rodinných príslušníkov Harryho a Meghan.


Celkovo je na svadbu pozvaných 600 hostí vrátane členov kráľovskej rodiny a slávnych priateľov Harryho a Meghan, údajne príde i spevák Elton John. Medzi pozvanými je takisto niekoľko hercov - kolegov Markleovej z amerického televízneho seriálu Kravaťáci z prostredia fiktívnej právnickej firmy.

Niektorí nadšenci táborili už v predvečer kráľovskej svadby pod holým nebom, aby si zaistili ten najlepší výhľad na pár, keď sa bude v sobotu viezť v koči cez mesto Windsor.

Priaznivci si budú musieť privstať


Priaznivci britskej monarchie v Spojených štátoch si dnes budú musieť privstať, aby mohli sledovať svadbu americkej herečky Meghan Markleovej a britského princa Harryho z Windsoru. Informuje agentúra DPA.

Lievance, šampanské a šálka čaju bude na raňajkovom menu pre mnohých Newyorčanov, ktorí si nastavia budíky na oslavu dlhoočakávanej kráľovskej svadby. Hotely, bary a kaviarne majú na programe špeciálne raňajkové akcie s britskými jedlami a živým prenosom ceremónie.

V múzeu Madame Tussauds na Time Square budú čestnými hosťami samotní Harry a Meghan, avšak v ich voskovej podobe, píše DPA.

V oslavách sa bude pokračovať aj v priebehu dňa - pre tých, ktorí nie sú ochotní vstávať na slávnostnú ceremóniu v nočných hodinách. Anglické puby okrem rôznych akcií budú vysielať živý prenos z Británie počas celého dňa.

Špeciálne podujatia sa plánujú aj v Kanade, najmä v Toronte, kde Meghan Markleová žila a pracovala ako herečka niekoľko rokov.

Svadbu Harryho brata Williama s Kate Midlletonovou v roku 2011 sledovalo zhruba 23 miliónov Američanov. Predpokladá sa, že počet divákov v prípade Harryho a Meghan bude oveľa vyšší, píše DPA.

Z Američanky Meghan Markleovej bude po svadobnom obrade vojvodkyňa zo Sussexu. Britská kráľovná Alžbeta II. udelila v sobotu ráno princovi Harrymu titul vojvoda zo Sussexu, gróf z Dunbartonu a barón z Kilkeelu. Tým pádom sa jeho budúca manželka automaticky stane vojvodkyňou so Sussexu po svadobnom obrade vo Windsore o 13.00 SELČ. Pred Windsorským zámkom sa už zhromažďujú tisícky ľudí.

V minulosti bol iba jeden vojvoda zo Sussexu - princ Augustus Frederick, šiesty syn kráľa Juraja III. a kráľovnej Šarloty, píše spravodajský server Sky News. Titul bol princovi priznaný po jeho narodení v roku 1801.

Jeho dve deti však titul nezdedili, pretože ani jedno z jeho dvoch manželstiev kráľ neuznal v dôsledku statusu jeho manželiek. Takisto ako princ Harry, sa aj princ Augustus Frederic oženil z lásky miesto toho, aby si vybral manželku z kráľovskej línie. Keďže ani jedno z jeho manželstiev nebolo uznané kráľom Jurajom III., nikdy nebola ani žiadna vojvodkyňa zo Sussexu. Meghan Markleová je prvá, píše Sky News.