Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Harry a Meghan sa stanú vojvodom a vojvodkyňou so Sussexu

Britský princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markleová. Foto: TASR/AP

Tento titul udelila britská kráľovná Harrymu v sobotu v ranných hodinách.

Londýn 19. mája (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. udelila svojmu vnukovi, princovi Harrymu, titul vojvoda zo Sussexu. Jeho budúca manželka Meghan Markleová sa tak v deň ich svadby stane vojvodkyňou zo Sussexu, informuje agentúra AP.

Tento titul udelila britská kráľovná Harrymu v sobotu v ranných hodinách. Tým pádom sa jeho budúca manželka automaticky stane vojvodkyňou so Sussexu po svadobnom obrade vo Windsore o 13.00 SELČ. Pred Windsorským zámkom sa už zhromažďujú tisícky ľudí.

V minulosti bol iba jeden vojvoda zo Sussexu - princ Augustus Frederick, šiesty syn kráľa Juraja III. a kráľovnej Šarloty, píše spravodajský server Sky News. Titul bol princovi priznaný po jeho narodení v roku 1801.

Jeho dve deti však titul nezdedili, pretože ani jeden z jeho dvoch manželstiev kráľ neuznal v dôsledku statusu jeho manželiek. Takisto ako princ Harry, sa aj princ Augustus Frederic oženil z lásky miesto toho, aby si vybral manželku z kráľovskej línie. Keďže ani jedno z jeho manželstiev nebolo uznané kráľom Jurajom III., nikdy nebola ani žiadna vojvodkyňa zo Sussexu. Meghan Markleová je prvá, píše Sky News.