Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Oslavy výročia svadby na Kube môžu spôsobiť Beyoncé problémy

Beyoncé s manželom oslavovali výročie svadby na Kube Foto: TASR/AP Photo

Beyoncé s manželom oslavovali výročie svadby na Kube. Ak dvojica nemala povolenie na cestu, hrozí im pokuta.

Washington 7. apríla (TASR) - Republikánski členovia amerického Kongresu žiadajú od ministerstva financií informáciu ohľadom typu povolenia, na základe ktorého americká popová speváčka Beyoncé s manželom, raperom Jayom Z, navštívila Kubu a oslavovala tam s ním piate výročie svadby.

Ileana Ros-Lehtinenová a Mario Diaz-Balart v Kongrese zastupujú okresy na juhu Floridy, kde majú vysoké zastúpenie občania kubánskeho pôvodu. V liste adresovanom riaditeľovi Úradu pre kontrolu zahraničných účtov Adamovi Szubinovi žiadajú podrobnosti o povolení na vycestovanie hviezdneho páru.

"Zastupujeme v Kongrese mnohých, ktorí trpeli pod Castrovým režimom, vrátane bývalých politických väzňov a rodín zavraždených nevinných," pripomenuli.

Dlhé roky platné embargo nedovoľuje bežným Američanom vycestovať na Kubu bez povolenia vlády, aj keď vláda prezidenta Baracka Obamu reštrikcie uvoľnila pre zástupcov vedeckých a kultúrnych kruhov a náboženských hodnostárov.

Pobyt Beyoncé a Jaya Z na ostrove sa uskutočnil napriek "jasnému zákazu" turistických ciest na Kubu, upozornili kongresmani a dodali, že režim Castrovcov americké hviezdy využil na propagandistické ciele.

Americké ministerstvo zahraničných vecí tento týždeň uviedli, že nevedelo o návšteve Beyoncé na Kube, kým nebola medializovaná. Zástupkyňa sekcie amerických záujmov na Kube uviedla, že nevie, akým spôsobom dvojica získala povolenie na cestu na Kubu. Ak ho nemajú, hrozí im pokuta, upozorňuje vo svojej správe AP.