Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Texase mal premiéru unikátny dokument o sekretárke Beatles

The Beatles Foto: TASR/AP

Freda Kellyová pracovala pre Beatles viac ako desať rokov. Doteraz sa nikdy s nikým nepodelila o svoje zážitky s legendárnou štvoricou.

Austin 10. marca (TASR) - Dokumentárny film o Frede Kellyovej, ktorá bola sekretárkou skupiny Beatles a šéfkou ich fanklubu, mal v noci nadnes svetovú premiéru na filmovom festivale v texaskom Austine.

Kellyová pracovala pre Beatles viac ako desať rokov, teda dlhšie, ako skupina existovala. Doteraz sa však nikdy s nikým nepodelila o svoje zážitky s legendárnou štvoricou - až teraz v dokumente nazvanom "Good Ol' Freda". Ako povedal režisér Ryan White agentúre Reuters, "je to taký klasický príbeh o Popoluške: obyčajné dievča získalo prácu, ktorá mu zmenila život".

Názov filmu pochádza z nahrávky, ktorú Beatles nahrali pred Vianocami roku 1963 ako pozdrav pre členov fanklubu. George Harrison v nej ďakuje ich sekretárke Frede Kellyovej z Liverpoolu a všetci členovia skupiny potom unisono jačia: "Good Ol' Freda!"    

Príbeh určite poteší fanúšikov Beatles, ale White sa snažil vyrozprávať príbeh, ktorý presahuje toto publikum - ide o príbeh o úžasnom desaťročí v inak bežnom živote. Vo filme zaznievajú aj piesne Beatles, čo si vyžadovalo súhlas mnohých ľudí, vrátane žijúcich členov Beatles. Objavia sa v ňom aj doteraz nezverejnené fotografie Beatles.

Spojitosť medzi Kellyovou a Beatles vyšla najavo náhodou vďaka spoločnému priateľovi a príbuzným, ktorí s ňou Whita skontaktovali. Kellyová, ktorá začala pracovať pre Beatles ako 17-ročná, sa ešte stále živí ako sekretárka. Aj keď roky o svojej práci pre Beatles mlčala, teraz sa rozhodla zaznamenať svoj životný príbeh - aj kvôli svojmu dvojročnému vnukovi.

Všetka pozornosť a náklonnosť, s ktorou slúžila fanúšikom Beatles, väčšinou dievčatám v tínedžerskom veku, pravdepodobne v hudobnom svete nemá obdobu, domnieva sa White.