Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Astronómovia očakávajú naj astronomický úkaz tohto roka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

To, že ide pre astronómiu o vzácny úkaz, dokazuje aj fakt, že od roku 1609 nastalo iba sedem takýchto prechodov, z toho pozorovaných bolo iba šesť.

Žiar nad Hronom 30. mája (TASR) – Už o šesť dní čaká milovníkov astronómie naj astronomický úkaz tohto roka. V stredu 6. júna ráno nastane historicky významný prechod Venuše pred diskom Slnka.

Ten bude pravdepodobne posledným pre všetkých teraz žijúcich ľudí, pretože jeho najbližšie opakovanie bude až v roku 2117 a aj to od Slovenska v odľahlých častiach Zeme.

"Tento úkaz patrí do kategórie zatmení, ale v tomto prípade je to akési miniatúrne zatmenie Slnka, ktoré nastáva v okamihu, keď Slnko, Venuša a Zem sú usporiadané približne na jednej priamke. Navyše toto usporiadanie nastáva v blízkosti tzv. uzlovej priamky, čo je vlastne priesečnica rovín obehu dráhy Venuše okolo Slnka s rovinou dráhy Zeme," vysvetlil Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Začiatok úkazu nastane v utorok 5. júna večer, z územia Slovenska však máme šancu vidieť len jeho poslednú tretinu, a to v stredu 6. júna po východe Slnka. "Ak ho niekto chce vidieť, musí si privstať a po východe Slnka už bude Venuša na Slnku, takže ju môže vidieť ako malý čierny bod na slnečnom disku," podotkol Pavol Rapavý z Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Rimavskej Sobote.

Pri pozorovaní úkazu však treba dbať na dostatočnú ochranu zraku. "V žiadnom prípade bežné slnečné okuliare nestačia. Môžeme na to použiť buď tmavé zváračské sklo č. 12 až 14, alebo špeciálnu fóliu astrosolar," vysvetlil Rapavý. V prípade pozorovania Venuše ďalekohľadom je dôležité použiť filter. Ten treba aj v prípade fotografovania javu.

Program pozorovania nočnej a rannej oblohy pripravuje počas tohto úkazu aj Astronomický ústav SAV v Tatranskej Lomnici a všetky hvezdárne na Slovensku. Ich zoznam nájde verejnosť na stránke venustransit2012.szaa.org.

To, že ide pre astronómiu o vzácny úkaz, dokazuje aj fakt, že od roku 1609 nastalo iba sedem takýchto prechodov, z toho pozorovaných bolo iba šesť. Pozorovaniu tohto úkazu sa budú okrem slovenských astronómov venovať aj inštitúcie ako americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír a Hubbleov kozmický teleskop HST.