Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Arpád Nagy je novým riaditeľom Technologického inštitútu SAV

RNDr. Arpád Nagy, Csc. (nar. v roku 1958), absolvoval štúdium na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (PRIF UK) špecializáciu fyzikálna chémia v roku 1982

Bratislava 17. marca (TASR) - Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) na základe výberového konania vymenovalo RNDr. Arpáda Nagya, Csc., od 12. marca 2012 na štvorročné obdobie do funkcie riaditeľa Technologického inštitútu SAV. Informoval o tom Tlačový odbor SAV.

RNDr. Arpád Nagy, Csc. (nar. v roku 1958), absolvoval štúdium na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (PRIF UK) špecializáciu fyzikálna chémia v roku 1982. Po vojenskej službe nastúpil na ašpirantúru na Katedru fyzikálnej chémie PRIF UK, ktorú úspešne zavŕšil v roku 1989 získaním vedeckej hodnosti CSc.

Profesionálnu kariéru začal A. Nagy ako odborný asistent. Po desaťročnom pôsobení na PRIF UK prešiel do chemického priemyslu, kde pracoval v podnikoch ISTROCHEM, a. s., a DUSLO, a. s., v oblasti strategického marketingu, technického rozvoja, výskumu a vývoja i ako špecialista a vedúci odboru. Venoval sa tiež vývoju bioinformatického softvéru v ďalšej firme. Je spoluautorom 10 pôvodných vedeckých prác v medzinárodných a siedmich prác v českých a slovenských odborných časopisoch. Absolvoval študijné a pracovné pobyty v Dánsku, Nemecku a Maďarsku.

Technologický inštitút SAV bol založený v roku 2008 s cieľom podporovať riešenia interdisciplinárnych projektov SAV v oblasti materiálového výskumu a nových technológií. Zameriava sa takisto na obstarávanie a prevádzkovanie drahých technologických a diagnostických zariadení pre spoločné využívanie a na poskytovanie komplexných služieb (najmä pre vedecké organizácie SAV) v oblasti komercializácie výsledkov výskumu a vývoja a manažmentu duševného vlastníctva.