Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Alergici si nevydýchnu, vo vzduchu bude dlho peľ lipnicovitých tráv

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu všeobecne zachytili v Banskej Bystrici - 1038 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, pričom najvyšší podiel mal peľ tráv.

Banská Bystrica 24. mája (TASR) – V uplynulom týždni došlo k zmene v pomere peľu v ovzduší a na väčšine územia už prevažoval peľ bylín s dominantnými trávami. Peľ drevín bol ešte najviac zastúpený ihličnanmi, bazou a agátom, ku ktorému pribudla lipa.

Ako TASR vo štvrtok informovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, v plnom prúde je peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, pričom najvyššie koncentrácie ich peľu zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici - 814 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. V menšej miere sa vyskytoval v Bratislave, Nitre a v Košiciach.

"Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu všeobecne sme zachytili v Banskej Bystrici - 1038 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, pričom najvyšší podiel mal peľ tráv. Ostatné monitorovacie stanice zachytili maximálne do 300 peľových zŕn. Pokles denných koncentrácií zapríčinila zrážková činnosť a ochladenie," zhodnotila Lafférsová.

V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ agátu, duba, pagaštanu, jaseňa, ružovitých rastlín a bazy. Z bylín to bol peľ pŕhľavovitých rastlín, skorocelu, štiavu a najmä tráv z čeľade lipnicovitých.

Podľa Lafférsovej peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých je v plnom prúde a ešte dlho bude komplikovať zdravie ľuďom naň alergických.

"Sezóna brezy sa skončila, jej peľ sa v týchto dňoch môže vyskytnúť len ojedinele vo veľmi nízkych koncentráciách. Znižujú sa tiež denné koncentrácie peľu drevín. Prevahu získava peľ bylín s najväčším zastúpením tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú najvýznamnejším alergénom najbližších mesiacov," dodala Lafférsová.